Tips voor de wedstrijdvoorbereiding

| nldevoet-dehdari | Trainersnieuws,Behouden
Wedstrijdvoorbereiding

Als trainer-coach kun je op meerdere manieren toewerken naar het spelen van wedstrijden. Kiri Kalaitzis legt in dit artikel uit hoe die route door zijn Onder 14 wordt afgelegd.  

De belangrijkste aandachtspunten in het optimaal voorbereiden van spelers op een wedstrijd: weet met welke leeftijdscategorie je werkt. Wat zijn de opleidingsdoelstellingen binnen de betreffende leeftijd?

In ons geval werken we met Onder 14, waarbij ‘het afstemmen van basistaken binnen een team’ centraal staat. Dat betekent dat het besef van verantwoordelijk zijn voor een bepaalde taak meer en meer uit het handelen van de spelers moet gaan blijken.

Tip 1: Houd rekening met de belevingswereld, het concentratievermogen en de spanningsboog van de spelersgroep. Vermijd te lange besprekingen.

Tip 2: Zoek naar aansprekende manieren, maar ook vooral variatie, in de wijze waarop je de wedstrijdvoorbereiding vormgeeft. Door het gebruik van beelden, een magneetveld, animaties kun je er variatie in aanbrengen. Maar ook hoe je de bespreking organiseert, bijvoorbeeld op het veld, met het team, in de linie of individueel. Je kunt zelf nadenken waar je de bespreking organiseert, een andere omgeving brengt ook een andere dynamiek met zich mee.

Tip 3: Niet iedere speler leert op dezelfde manier. Spelers kunnen veel informatie halen uit een bespreking, daar waar andere spelers vooral praktisch bezig moeten zijn. Zorg dat je een beeld krijgt hoe elk individu het beste informatie opneemt. Spelers kunnen heel goed in het groepsgesprek meedoen, daar waar andere spelers liever een bijdrage leveren in een kleinere setting of voornamelijk behoefte hebben aan individuele hulp.

Tip 4: Bespreek ‘veel van weinig’ in plaats van ‘weinig van veel’. Kies gericht wat je wilt behandelen en breng daar verdieping in aan. Kies vooral niet voor te veel informatie, maar diep de informatie die je behandelt uit.

Tip 5: Zorg voor een helder beeld van welke kant je op wilt met het team, en deel dit met de spelers en staf. Want naast het feit dat je ze er daardoor bij betrekt, zorg je ook voor duidelijkheid doordat je ze informeert. Dat vooraf informeren is beter dan achteraf controleren. 

E-books

Bestel nu een e-book (PDF) waarin informatie staat gebundeld over onderwerpen als spelprincipes en scenario’s tijdens een wedstrijd.

Gerelateerd
Trainersnieuws

Andries Jonker: ‘In 1:3:5:2 de meeste creativiteit op het veld’

Trainersnieuws

Marijn Beuker: Creëren en implementeren van een visie

Trainersnieuws

Thomas Ruesink: Opleiden in de Onderbouw