De 33-jarige Marcel Sans Navarro coacht dit seizoen de twaalfjarigen van FC Barcelona. Aan De Voetbaltrainer legt de Spanjaard uit dat de jeugdopleiding de lijn van het eerste elftal doortrekt. Tijdens de training wordt er ook al op deze leeftijd gefocust op voetballen. In tegenstelling tot de meeste clubs in Nederland en België worden er nauwelijks vormen getraind waarbij speler A naar speler B dient te passen. Een fragment uit het artikel in VT 213: Bewegen in zone Marcel Sans Navarro: “De bedoeling is dat de verdedigers de bal rondspelen tot een middenvelder aanspeelbaar is. Die driehoek op het middenveld is in ons systeem heel flexibel. Hoewel we op papier met de punt naar achter spelen – de nummer 6 is de enige speler die in positie blijft – moeten er voor de verdediger in balbezit steeds twee aanspeelpunten zijn in het middenveld en eentje in de aanval. Op die manier kunnen we toch kansen proberen te creëren als het middenveld op slot zit. De voetballende oplossing voor de middenvelders ligt hoofdzakelijk bij de aanvallers. Wij spelen in de jeugd met een vaste diepe spits en twee buitenspelers. Die vormen steeds één horizontale lijn. Flankwissels behoren zeker bij de Onder 13 nog niet tot het spelconcept. Dat kan ervoor zorgen dat de middenvelders geen aanspeelpunt vinden in de frontlinie. Daarom geven we ze in die situatie altijd de opdracht om of de bal van flank te wisselen of een verdediger aan te spelen. Zo maak je de ruimte weer groter en kan je het opnieuw proberen. Wanneer de bal bij de tegenstander komt, zetten we meteen druk om de bal zo hoog mogelijk te veroveren en zodoende zo snel mogelijk weer bij het doel van de tegenstander te komen. Ons systeem verandert bijna nooit. Naast het spel in balbezit willen we de spelers bij Onder 13 vooral leren hoe ze in hun zone kunnen bewegen om het voetbal te bevorderen. De enige positiewissel die kan voorvallen is dat de back over de vleugelaanvaller gaat, maar daar stopt het. Aanvallers hebben – in tegenstelling tot bij veel andere teams – ook geen specifieke taken in defensief opzicht. Ze hoeven enkel druk te zetten wanneer een verdediger van de tegenstander in balbezit is.” Wilt u het gehele artikel lezen of abonnee worden op De Voetbaltrainer, klik dan hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.