JNS VT213 joramhendriks002De overgang van het meestal halve naar het hele veld vergt veel van D-pupillen. Het omgaan met de ruimtes, met linies en met posities betekent dat spelers veel keuzes moeten maken. Verdedigend gezien is het daarom verreweg het gemakkelijkst om mandekking toe te passen, omdat spelers dan minder keuzes hoeven te maken. Joram Hendriks, trainer van SVI D1, vindt dat beide speelwijzes aan de orde moeten komen. Hij gebruikt op trainingen bewust de neutrale speler om het verschil tussen mandekking en zonedekking duidelijk te maken. Een fragment uit het artikel dat in het huidige nummer van De VoetbalTrainer 213 staat: Drie verdedigers Joram Hendriks: “Wanneer in een wedstrijd een centrale verdediger doorstapt, kom je in je laatste linie met drie verdedigers te spelen. In trainingsvorm 1 is dat laatste ook het geval. Dit betekent dat je je verdedigers het verdedigen in 1:1 ook aan moet leren en zelfs ook het 1:2. In eerste instantie spelen we bij die vorm nog niet met buitenspel, maar na verloop van tijd doe ik dat wel. Ik wil zo snel mogelijk de vertaling maken naar de wedstrijd. Bij dit spelen op buitenspel zullen de spelers goed op elkaar moeten letten en met elkaar moeten communiceren. Dan gaat het dus over het bewust worden waar de bal, de tegenstander én je medespelers zijn. Dat zijn, zeker als je aan de slag wilt met zonedekking bij D-pupillen, belangrijke voorwaarden om rekening mee te houden.” Wilt u het gehele artikel lezen of abonnee worden op De Voetbaltrainer, klik dan hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.