STVV - KSK HeistCis Bosschaerts is aan seizoen nummer zeventien begonnen in dienst van de Belgische tweedeklasser KSK Heist. Zo lang in dienst blijven vraagt een unieke aanpak. Bosschaerts vertelt aan De Voetbaltrainer hoe hij het voetbal heeft zien evolueren en hoe hij daar als hoofdcoach op ingespeeld heeft. Een succesrecept. Een fragment uit het artikel (VT213): Non-verbale communicatie Cis Bosschaerts: “Het spreekt voor zich dat ik niet meer dezelfde trainer ben als in mijn beginjaren, maar toch durf ik stellen dat er nog veel facetten terugkomen. Op voetbalgebied is een vergelijking nog nauwelijks mogelijk, maar spelers – allen mensen met hun eigen kwaliteiten en gebreken – benader ik nog steeds op dezelfde manier. Er is in de tussentijd wel meer inzicht gekomen over hoe mensen functioneren en hoe je ze fris houdt in het hoofd, maar de aanpak blijft grotendeels. Met mensenkennis kom je ver. Als trainer moet je weten welk vlees je in de kuip hebt. Soms is dat makkelijk omdat je al een aantal jaren met bepaalde spelers werkt, maar dit seizoen heb ik bijvoorbeeld negen nieuwe basisspelers. Dan is dat wat aftasten. De individuele aanpak is belangrijk, want geen enkel mens is hetzelfde. Te veel trainers blijven steken in het collectieve. Elke training en wedstrijd is een kans om bepaalde spelers met een paar woorden een prikkel te geven om beter te presteren. Dat kan bijvoorbeeld gaan om vertrouwen geven dat hij zijn kans wel zal krijgen. We hebben in de kleedkamer ook een prikbord hangen met daarop krantenartikelen over de club en het eerste elftal. Spelers lezen die en weten dan ook perfect hoe ik als trainer bepaalde zaken bekijk. Dat is interessant als bijvoorbeeld iemand een slechte match heeft gespeeld en in de put zit. Die non-verbale communicatie zorgt ervoor dat hij weet hoe ik dat inschat en dan is hij meteen gerustgesteld. Want: ik zal een speler altijd zoveel mogelijk steunen, ook als hij eens een blunder heeft begaan of een slechte partij heeft gespeeld. Ik probeer ook altijd momenten te pakken om een speler zijn vertrouwen te winnen, zoals een belangrijke invalbeurt waarin ik hem een kans geef en aanmoedig die kans te grijpen. Het is dan natuurlijk wel aan de speler zelf om dat ook effectief te doen. Je kan het proces in gang zetten, maar het is de speler die de prestatie moet leveren. Gehele artikel lezen? Dit staat in De Voetbaltrainer nummer 213. Nog geen abonnee? klik dan hier.    

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.