Berry Zandink (SWZ Boso Sneek) over wisselbeleid

| nldevoet-dehdari | Trainersnieuws

IMG_7417Berry Zandink werd met SWZ Boso Sneek afgelopen seizoen verrassend kampioen van de Hoofdklasse C. De Snekers kijken vooralsnog terug op een wisselvallige start in de Topklasse. Maar wat is het beleid van de ervaren trainer met betrekking tot zijn wisselspelers? ‘Je moet niet zoeken naar beelden die jouw vooronderstelling bevestigen.’ Een fragment uit het artikel: Vooronderstellingen Berry Zandink: “Doordat ons elftal in grote lijnen hetzelfde is gebleven, is het in de kunst om de voorbereiding iedereen dezelfde kansen te geven. Dat geldt dus ook voor de jongens die vorig jaar onder je leiding op de bank zaten. En dan moet je vooral niet zoeken naar beelden die jouw vooronderstelling bevestigen. Zo van: ‘Zie je wel, zijn eerste aanname is weer slecht.’ Of: ‘Hij staat net als vorig jaar niet goed opengedraaid.’ De eerste oefenwedstrijden speelden we daarom met drie blokjes, waarbij elk blokje een halfuur speeltijd kreeg. En uiteraard werk je gaandeweg de voorbereiding toe naar je basiselftal. Dit is mijn tweede seizoen bij SWZ. Toen ik hier vorig jaar begon, moesten de jongens wennen aan mijn selectiebeleid. De trainers die hier voor mijwerkten, namen meestal een grote bank mee, met zes of zeven wisselspelers. Ik kies echter bewust voor vier veldspelers en een tweede keeper op de bank. De reden: er kan altijd iemand op het laatste moment afhaken. Dan heb je in ieder geval drie volwaardige spelers die je kunt inbrengen. De jongens die buiten de wedstrijdselectie vallen, moeten met het tweede elftal mee. Dat was hier niet gebruikelijk. Het is natuurlijk teleurstellend als je ambities hebt voor het eerste elftal, je daarvoor niet wordt geselecteerd en in plaats daarvan ’s ochtends vroeg ergens in Groningen moet voetballen. Ik vind echter dat ook deze voetballers wedstrijdritme moeten krijgen. Oké, dat doen ze weliswaar op een lager niveau, maar als ik ze later voor het eerste elftal inbreng, hebben ze in ieder geval speelminuten in de benen.” Het gehele artikel is te lezen in de nieuwste editie van De VoetbalTrainer. Heb je geen abonnement? Klik hier om u aan te melden.

Gerelateerd
Trainersnieuws

Andries Jonker: ‘In 1:3:5:2 de meeste creativiteit op het veld’

Trainersnieuws

Marijn Beuker: Creëren en implementeren van een visie

Trainersnieuws

Thomas Ruesink: Opleiden in de Onderbouw