Betaald Voetbal Organisaties (BVO’s) gebruiken massaal kunstgras om hun spelers op te leiden. Twee derde van alle thuiswedstrijden en trainingen vindt inmiddels plaats op kunstgras. Clubs gaan echter zeer verschillend om in hun keuze voor of tegen kunstgras. Een deel van de clubs speelt nooit op natuurgras, en ander deel van de clubs traint alleen maar op kunstgras. Ook over de ideale verhouding tussen natuur- en kunstgras in de opleiding lopen de meningen van de 28 hoofden jeugdopleiding uiteen. Dit blijkt uit het onderzoek van sportadviesbureau NMC Bright naar het gebruik van kunstgras in de jeugdopleidingen van BVO’s. Het onderzoek brengt per BVO in kaart in welke mate het Beloftenteam, de O19, O17, O15, O13, O11 en O9 gebruik maakt van kunstgras voor trainingen en wedstrijden. Het onderzoek is uitgevoerd in de periode oktober – november 2015. Er komen grote verschillen tussen Eredivisie en Jupiler League naar voren. Eredivisie In de Eredivisie tellen we op dit moment 6 kunstgrasvelden in de stadions (33,3%). De jeugd van de Eredivisieclubs speelt echter gemiddeld 62,8% van de thuiswedstrijden en 59,8% van de trainingen op kunstgras. Vooral in de onder- en middenbouw van de jeugdopleidingen in de Eredivisie wordt het grootste gedeelte op kunstgras gespeeld en getraind. Sommige clubs minderen het gebruik van kunstgras bewust in de hogere leeftijdscategorieën (Onder 17, Onder 19 en de Beloften) om spelers op deze wijze voor te bereiden op het spelen op natuurgras. Jupiler League In de Jupiler League bestaat 73,7% van de velden in de stadions uit kunstgras. Dit komt redelijk overeen met het gemiddeld percentage dat de jeugdteams van clubs uit de Jupiler League op kunstgras speelt (70%). In tegenstelling tot de Eredivisie, neemt in de Jupiler League het gebruik van kunstgras juist toe bij de teams in de hogere leeftijden. Beloften, Onder 19 en O17 spelen maar liefst 9 van de 10 momenten op kunstgras. Situatie per club Uit het onderzoek komen grote verschillen tussen clubs naar voren. Clubs als Feyenoord, De Graafschap en SC Heerenveen maken (bijna) geen gebruik van kunstgras. Er zijn echter ook clubs die alleen maar gebruik maken van kunstgras. In veel gevallen heeft dit een relatie met de ondergrond van het hoofdveld in het stadion. Echter bij een kwart van alle clubs sluit de manier waarop de jeugd wordt opgeleid helemaal niet aan op het hoofdveld in het stadion. Ideale verhouding De praktijksituatie wijkt in veel gevallen nog behoorlijk af van de ideale situatie in ons opleidingsland. Op de vraag hoe de verhouding tussen natuur- en kunstgras er idealiter uit zou moeten zien, spreken de Eredivisieclubs hun voorkeur uit voor het gebruik van meer natuurgras bij de jeugd. Deze clubs willen gemiddeld zo’n 42% van alle activiteiten laten plaatsvinden op kunstgras. Dit is ruim 20% minder dan de huidige praktijk. De Jupiler League heeft juist een voorkeur voor het gebruik van kunstgras boven natuurgras in de jeugdopleiding. Het gebruik mag in hun ogen echter wel zo’n 10% minder dan de huidige praktijk. Discussie op basis van feiten Sportadviesbureau NMC Bright heeft het kunstgrasonderzoek uitgevoerd om de discussie over kunstgras te voorzien van feiten. “Dit onderzoek onder jeugdopleidingen van Betaald Voetbal Organisaties is een vervolg op ons kunstgrasonderzoek onder top amateurclubs. Ook daar zagen we al een enorm gebruik van kunstgras in de jeugd. Dit is bij de profclubs niet anders, een aantal uitzonderingen daargelaten. Kunstgras uitsluiten is een gepasseerd station. Wel kunnen we op basis van feiten uit dit en ander onderzoek bewuster omgaan met de ondergrond waar we onze talenten op laten voetballen” aldus directeur Wouter Kuperus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.