Ronald Koeman during a Southampton FC training session at the Staplewood Campus, Southampton, ahead of their Premier League fixture against Leicester, 15th October 2015 De Titanic begon in Southampton aan haar laatste reis. Dat was 1912. FC Southampton was in 2009 ook een zinkend schip, maar werd gered. Anno 2015 telt de grootste havenstad van Engeland ongeveer 250.000 inwoners die trots kunnen zijn op de plaatselijke FC, geleid door Ronald Koeman. De Voetbaltrainer kreeg de gelegenheid om twee dagen een kijkje in de keuken te nemen. Het resultaat is een bijzondere mini-special waarin ook drie van Koemans assistenten aan het woord komen. Hieronder een fragment uit het artikel:   Communicatie Ronald Koeman: “Bij Southampton zijn we momenteel veel bezig met spelers meer onderling laten communiceren.  Niet alleen bij spelers van Southampton zie ik dit als een verbeterpunt, maar het lijkt een maatschappelijk probleem te zijn. De invloed van sociale media zou de onderlinge communicatie positief moeten beïnvloeden, maar het lijkt erop dat het tegendeel op sommige vlakken juist waar is. Het aansturen en coachen van elkaar wordt in het veld steeds  meer een  aandachtspunt. Spelers accepteren te gemakkelijk elkaars fouten en wij zijn ze daar bewust van aan het maken. Het elkaar durven aanspreken heeft  ook met eisen stellen te maken. Om die onderlinge communicatie te verbeteren betrekken we spelers bij de wedstrijdbesprekingen. Zo heb ik aan onze aanvallers wel eens de opdracht gegeven om de verdedigers van Chelsea te analyseren. Onze middenvelders analyseerden hun middenvelders en onze verdedigers kregen de opdracht om wat te vertellen over de aanvallers van Chelsea. Uit elke linie presenteert een speler vervolgens de gemaakte analyse aan de rest van de groep. Hierbij zie je ook patronen. De aanvallers moeten hun manier van presenteren kort voor aanvang nog snel op orde maken, waar de verdedigers het al ruim een dag van tevoren klaar hadden staan. Door dit soort zaken bij spelers neer te leggen worden ze meer gedwongen om verbaal met elkaar te communiceren. In mijn tijd bij Feyenoord deed ik dat trouwens ook al. Als we dan tegen Go  Ahead Eagles speelden, verdeelde ik de selectie in groepjes en dan hielden we een quiz: Wie weet op welke plaats Go Ahead Eagles staat? Wie weet de naam van hun stadion? Hoe hebben ze vorige week gespeeld? Op die manier maken we spelers al meer bewust van de wedstrijd die komen gaat en zijn ze meer bezig met wat er buiten hen om gebeurt. In de aanloop naar zaterdag toe speelt Manchester City nog in de Champions League tegen Juventus. Ik heb de spelers gezegd dat ik ze naar die  wedstrijd ga vragen, dus ze moeten van mij wel kijken. Zo probeer je ze steeds weer bezig te laten zijn met wat er  komen gaat. Bovendien kunnen wij, door spelers de tegenstander te laten analyseren, zien of hun analyse overeenkomt met de analyse die wij met de technische staf al hebben gemaakt. Maar je kunt nog zoveel analyseren, je  weet in Engeland vaak pas op het laatste moment wie er bij de tegenstander wel of niet speelt. Veel clubs trainen besloten en houden de opstelling zo lang mogelijk geheim.” Wilt u het gehele artikel lezen en/of abonnee worden op de printuitgave van De Voetbaltrainer, klik hier. De beelden die horen bij de linietraining door Ronald Koeman zijn te vinden in de mediatheek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.