Training-Southhampton-2-NB‘Als je gaat nadenken, ben je te laat.’ Een opvallende maar mooie uitspraak van Erwin Koeman, eerste assistent-trainer van Southampton. Waar Ronald als speler voornamelijk van achteruit opereerde en controleerde, speelde Erwin vanaf het middenveld met de blik naar voren. Met de bal aan de voet, zoekend naar oplossingen in de diepte. Bij Southampton verzorgt Koeman op de donderdag de unittraining bij de aanvallers en aan De Voetbaltrainer vertelt hij waar Southampton binnen het aanvallen accenten legt. Hieronder een fragment uit het artikel: Blind diep geven Erwin Koeman: “Bij de afwerkvormen in de unittraining gaat het ons erom dat spelers loopacties op het juiste moment inzetten, omdat Manchester City op buitenspel speelt. Omdat we met Long en Mané gaan spelen, kunnen we die spelers echter ook vanaf het middenveld de diepte in sturen. Manchester City speelt met de laatste lijn tegen de middenlijn aan zodra ze op onze helft de bal hebben. Op het moment dat wij de bal veroveren, verwacht ik van onze middenvelders dat ze die bal ook blind diep durven geven. Dit klinkt logisch, maar ik zie het heel weinig gebeuren.  Zodra spelers de bal krijgen gaan ze nadenken. Of ze hebben al nagedacht voordat ze  de bal krijgen. Maar eigenlijk, en deze specifieke situatie is daar een voorbeeld van, mag een speler helemaal niet nadenken. Want als hij gaat  nadenken, is hij al te laat. In dit soort situaties moet hij de bal als het ware automatisch blind naar voren kunnen spelen, omdat hij ervan uit kan en mag gaan dat Long of Mané daar in de ruimte aanspeelbaar is en de verdedigers  van City op snelheid klopt. Long en Mané kunnen dus van waarde voor ons zijn, mits we hen maar goed bedienen. In  de week voorafgaand aan de wedstrijd is het aan ons om de overige spelers daarvan te overtuigen en ze te laten inzien waar de kracht van die aanvallers ligt. Zowel Long als Mané is een type dat vrijheid moet hebben. Vrijheid om in de bal te komen, maar ook om in de diepte weg te lopen. Zeker tegen Manchester City, bij wie de verdedigers een hekel hebben aan achteruit lopen, kunnen we de kwaliteiten van die twee optimaal benutten.” Wilt u het gehele artikel lezen en/of abonnee worden op de printuitgave van De Voetbaltrainer, klik hier. De beelden die horen bij de linietraining door Erwin Koeman zijn te vinden in de mediatheek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.