Virgil Van Dijk during a Southampton FC training session at the Staplewood Campus, Southampton, ahead of their Premier League fixture against Manchester United, 18th September 2015, pic by Matt WatsonJan Kluitenberg werkt al langer met Ronald Koeman samen. In het verleden was dat bijvoorbeeld bij Benfica en Feyenoord het geval. Hij is nu bij het eerste team van Southampton verantwoordelijk voor de voetbalconditionele periodisering en de fysieke training. Eén keer per week leidt hij aan het begin van de training het onderdeel Life Kinetik. Een fragment uit het artikel: Jan Kluitenberg: “Toen ik werkzaam was bij FC Twente maakte ik kennis met Life Kinetik. Daar leerde ik ook een van de bedenkers ervan, een Duitser, kennen. Centraal hierbij staat het zogenaamd kneden van de hersenen, het samenwerken van beide hersenhelften. De uiteindelijke vertaling naar het voetballen is dat je sneller oplossingen leert vinden en niet altijd kiest voor de makkelijke, veilige weg. Op andere gebieden is er ook al onderzoek naar gedaan, dus dat er een bewezen positief leereffect is bij (school)kinderen en bejaarden tijdens het uitvoeren van bepaalde taken, is duidelijk. We hebben in het begin goed moeten uitleggen wat Life Kinetik inhoudt, omdat niet direct zichtbaar is wat voor nut het heeft. Onze huidige spelers weten inmiddels niet beter, maar op het moment dat we een nieuwe speler krijgen, heeft hij vooraf echt even uitleg nodig. Het gevaar bestaat dat spelers afhaken als het in het begin niet lukt, maar juist hier geldt ‘oefening baart kunst’.  Vandaag lag de focus op het individu. Soms werk ik in tweetallen of kleine groepjes. Gisteren was er een  voetbalconditionele prikkel van drie keer vijftien minuten 11:11 en vandaag zitten we twee dagen voor de wedstrijd tegen Manchester City. Ik wilde nu de individuele concentratie bewerkstelligen en de eerste oefening was met twee kleine balletjes. Ze moesten voorwaarts en achterwaarts lopen en tegelijkertijd twee balletjes opgooien en weer vangen terwijl je dus vooruit- of achteruitstapt. Lijkt simpel, maar valt tegen als je niet geoefend bent. Dit was om te wennen aan de oefening.” De beelden die horen bij de Life Kinetik training door Jan Kluitenberg zijn te vinden in de mediatheek. Wilt u het gehele artikel lezen en/of abonnee worden op de printuitgave van De Voetbaltrainer, klik hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.