DSC09504Negen jaar oud is Gareth Bale als hij gescout wordt door Rod Ruddick, een scout van Southampton. Bale, die opvalt in een partijtje 6:6, krijgt niet gelijk een opleidingsplek in Southampton zelf. Hij wordt geplaatst in een van de dertien opleidingscentra die de club in Zuid-Engeland rijk is. Bale is slechts een van de vele voorbeelden van exponenten van  de jeugdopleiding van Southampton. Een opleiding die niet alleen in Engeland behoort tot de beste in zijn soort, maar in heel Europa op bewondering mag rekenen. Matt Hale, Academy Manager, staat De Voetbaltrainer te woord. Een fragment uit het artikel: Multidisciplinair overleg Matt Hale: “Een sterk punt van onze jeugdopleiding is dat we vanuit verschillende disciplines nauw samenwerken. Een jeugdspeler wordt constant van diverse kanten bekeken en er wordt gelet op zijn ontwikkeling. Dit gaat dus veel verder dan alleen het voetbalinhoudelijke deel. Wij hebben elke week een multidisciplinaire bijeenkomst, waarin we met een grote groep spreken over de spelers. Bij dit overleg zijn bijvoorbeeld de scout, de psycholoog, fysiotherapeut, docenten en trainers betrokken. We gaan niet elke speler bij langs, maar bespreken alleen de jongens van wie we dat  nodig vinden. Drie keer per jaar zitten we met dezelfde groep en bespreken dan wél alle spelers. We bepalen in die bijeenkomst hoe de jeugdspelers ervoor staan en beoordelen ze met een A, B, C of D. Sommige onderdelen binnen die beoordeling zijn objectief, zoals bijvoorbeeld een fitheidstest. Maar ook zijn er subjectieve onderdelen. Toch rolt er een score uit en we houden dat gedurende de opleiding bij. Door dit goed te registreren, kunnen we patronen herkennen. Als een speler in Onder 12 vaak een D scoort, in Onder 13 al meer een C en in Onder 14 een keer een B, kan dit betekenen dat een speler potentie heeft om structureel door te groeien naar een B of zelfs een A. In dit overleg bekijkt iedereen of een speler heeft wat nodig is om door te breken in het eerste elftal.” Wilt u het gehele artikel lezen en/of abonnee worden op de printuitgave van De Voetbaltrainer, klik hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.