ADO - GraafschapElk nummer van De Voetbaltrainer staat vol met goedbedoelde coachopmerkingen. Termen als doordekken, uithalen, kantelen, knijpen worden vaak gebruikt. Maar is het wel zo terecht dat die coachopmerkingen gemaakt worden? In sommige situaties is het bijvoorbeeld misschien beter om juist niet door te dekken of om niet te knijpen. De Voetbaltrainer spreekt daarom nu eens met iemand die voetbalsituaties vanuit de praktijk meemaakt. Ruben Schaken, rechtsbuiten bij ADO Den Haag, geeft ons een inkijkje in de wereld van de ‘klassieke’ vleugelspeler. Een fragment uit het artikel: Voorwaarden creëren Ruben Schaken: “Bij een fysiek mindere tegenstander kan ik ook kiezen al meer aan de binnenkant in positie te gaan staan met hun back in mijn rug op het moment dat onze 3 indribbelt. Heb ik te maken met een directe tegenstander die fysiek wél sterk is, zoals bijvoorbeeld Mitchell Dijks van Ajax, dan moét ik juist wel vanuit de beweging de vooractie maken om uiteindelijk echt los te komen van mijn tegenstander. Voorwaarden creëren is daarbij van groot belang. Daarmee bedoel ik dat ik als 7 ervoor moet zorgen dat door een gerichte loopactie we kunnen doorvoetballen. Dan moeten natuurlijk in dat geval ook onze 6, 8 en 10 op het goede moment eronder komen zodat ik voldoende  afspeelmogelijkheden heb én moet onze 2 over me heen gaan voor nog een extra afspeeloptie. Vragen om de bal in de diepte is vaak moeilijk en is te veel gebaseerd op toevalsvoetbal in deze spelsituatie. Wat je soms ziet in wedstrijden die we met ADO Den Haag spelen, is dat tegenstanders ook proberen om mij te ‘dubbelen’. Het is voor mij dan na mijn loopactie van buiten naar binnen niet mogelijk om door te draaien of mijn actie te maken. Ook in die situatie is het dan wel mogelijk om door te voetballen, mits onze 2 op het juiste moment de loopactie maakt en de diepte zoekt langs de lijn. Ik kan hem dan de bal meegeven waarna hij de diepte zoekt en de voorzet geeft op onze 9 of eventueel de 11 die dan door een loopbeweging hun positie kiezen voor de goal richting eerste en tweede paal. Het is overigens wel een gegeven, dat de rol van de 7 in het hedendaagse voetbal, met vaak toch opkomende backs, sterk is veranderd en er nu ook in defensief opzicht soms veel meer wordt verwacht. Dat is in mijn geval bij ADO Den Haag en binnen onze speelwijze ook het geval.” Gehele artikel lezen? cover214 grootHet gehele artikel is te lezen in het eindejaarsnummer van De Voetbaltrainer. Voor de diverse abonnementen zowel print als online, klik hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.