08 oktober 2015-MAR_52562015-10-08Het is zijn vijfde seizoen als trainer bij JOS Watergraafsmeer en dit seizoen heeft hij de speelwijze bij de hoofdklasser veranderd. Sander Middelbeek opteerde altijd voor 1:4:3:3 met een nummer 10 achter de centrumspits, maar kiest dit seizoen uitdrukkelijk voor de punt naar achteren. ‘Ik wil graag een verzorgde opbouw van achteruit, maar dan wel via de as, dat is de kortste weg naar het doel. Dat gaat met een 6 in mijn ogen veel beter.’ Een fragment uit het artikel: Dit is uw tweede seizoen in de Hoofdklasse en nu heeft u besloten om met één controlerende middenvelder te spelen in plaats van twee. Sander Middelbeek: “De voornaamste reden is dat mijn 3 en 4, de centrale verdedigers, een driehoek kunnen maken met de nummer 6 (de controlerende middenvelder) in de eerste opbouw. Of je zoekt als centrale verdediger een station verder. Dus direct 8 of 10 aanspelen die de bal weer op de 6 kunnen laten vallen. Als je met de punt naar voren speelt, met twee ondersteunende middenvelders vóór je, ondervind je in mijn ogen twee nadelen. Als een van de centrale verdedigers indribbelt, loopt hij al snel tegen de nummer 6 of 8 aan. Er is eigenlijk geen ruimte om in te dribbelen. Als je niet indribbelt maar een middenvelder wilt inspelen, heb je altijd te maken met een rechte pass vooruit. De 6 of 8 kan dan vaak alleen maar terugkaatsten, waardoor een tegenstander meteen druk kan zetten door alleen maar rechtdoor te lopen op de bal. Dan moesten mijn centrale verdedigers weer terugspelen op de keeper en werd de bal lang getrapt. Die opbouw liep niet zo soepel meer.  Vervolgens hebben we geprobeerd om met de twee centrale verdedigers 2:1 te spelen door de driehoek van 6, 8 en 10 weg te laten bewegen. De 3 of 4 kwam zo het middenveld in lopen, waardoor je 1:3:4:3 kwam te spelen. Ik had ook precies de juiste mensen daarvoor: een rechtsbenige centrale verdediger en een tweebenige centrale verdediger, die konden dat allebei goed. Tegenstanders gingen dat ook weer herkennen en die gingen vervolgens het centrale duo vastzetten. Ik ben niet zo’n fan van het opbouwen via de backs in de eerste fase van de opbouw. Dat is vaak de plek waar je als eerste druk wilt zetten als tegenstander. Ik wil opbouwen via de as, daar hebben wij een man meer en dat is de kortste weg naar het doel.” Wilt u het gehele artikel lezen en/of abonnee worden op de printuitgave van De Voetbaltrainer, klik hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.