Counterpressing: Topanalist René Maric over krachtig wapen in omschakeling (VT215)

| nldevoet-dehdari | Trainersnieuws

Steeds meer internationale topclubs hanteren counterpressing in de omschakeling van aanvallen naar verdedigen. Het was een van de belangrijkste pijlers onder het succes van het Borussia Dortmund van Jürgen Klopp en ook FC Barcelona gebruikt die strategie al jaren. Tevens kwam het begrip ter sprake in het hoofdverhaal van deze editie. René Maric, die als analist voor verschillende Duitse profclubs werkt, legt zeer gedetailleerd uit wat counterpressing inhoudt en hoe je het als elftal effectief kunt toepassen. ‘Met de juiste counterpressing ben je als team proactief en verbeter je je defensieve stabiliteit.’ Voordelen René Maric:“Het belangrijkste voordeel van counterpressing is het vergroten van de defensieve stabiliteit. In het moderne voetbal wordt de counter een steeds belangrijker wapen, omdat het team dat de bal verliest zich nog in een ongeorganiseerde situatie bevindt. Counterpressing is een effectieve manier om die snelle tegenaanval in een vroegtijdig stadium in de kiem te smoren. Counterpressing kent ook een belangrijk aanvallend voordeel. Op het moment dat de bal wordt verloren, denkt de tegenstander aan counteren en zullen er spelers naar voren sprinten. Als het elftal er op zo’n moment in slaagt de bal weer te heroveren, staat de tegenstander uit positie en is je eigen aanvallende organisatie nog deels intact. Bovendien wordt de bal bij counterpressing vaak hoog op het veld veroverd. Daardoor biedt het veel kansen om zelf te scoren in de ‘tegencounter’. Een ander voordeel is het gegeven dat je als team proactief verdedigt in plaats van reactief. Door direct de jacht op de bal in te zetten nadat die verloren ging, dwing jij de tegenstander tot keuzes. Als je ervoor kiest om direct in te zakken en weer achter de bal te komen, geef je het initiatief juist aan de tegenstander. Counterpressing stelt jouw elftal in staat om proactieve keuzes te maken.” Wilt u het complete artikel lezen en/of abonnee worden op vakblad De Voetbaltrainer, klik hier voor de mogelijkheden.

Gerelateerd
Trainersnieuws

Andries Jonker: ‘In 1:3:5:2 de meeste creativiteit op het veld’

Trainersnieuws

Marijn Beuker: Creëren en implementeren van een visie

Trainersnieuws

Thomas Ruesink: Opleiden in de Onderbouw