Luxembourg A - Slovaquie A, 12.10.15_21Het Groothertogdom Luxemburg speelde sinds de aanstelling van bondscoach Luc Holtz in augustus 2010 exact vijftig interlands. Daarin kon het nationale elftal slechts zes keer winnen en moest het 34 keer het onderspit delven. Je zou van minder moedeloos worden. Hoe slaagt een trainer erin zijn manschappen toch te blijven motiveren op weg naar hoogstwaarschijnlijk een nieuwe nederlaag? ‘De mentaliteit is veranderd’, geeft Holtz te kennen. ‘Wij willen elke match proberen te winnen. En lukt dat niet, dan trekken we positieve conclusies uit die nederlaaag.’ Een fragment uit het artikel in VT215: Analyseren Luc Holtz: “Onze wedstrijdbenadering is onderhand voor elke match gelijklopend. We concentreren ons op ons eigen spel, ook al spelen we bijvoorbeeld uit bij Spanje. Ons eigen team is altijd onze eerste prioriteit. Spelers van het niveau van Luxemburg verliezen te veel van hun eigen kwaliteiten als ze zich gaan toespitsen op de tegenstander, meen ik. Of we nu tegen wereldkampioen Duitsland spelen of tegen de laatste op de FIFA-ranking, we gaan uit van ons eigen spelconcept en onze eigen sterkte. Dat neemt niet weg dat we de tegenstander goed scouten en zijn sterke en zwakke punten bestuderen. We analyseren alle kwaliteiten en passen eventueel onze formatie achterin aan, maar de grote lijnen blijven wel behouden, sowieso in aanvallend opzicht. Zelf spelen we doorgaans in een 1:4:5:1, een formatie die verschilt met de 1:4:3:3 van veel teams. Het verschil zit hem vooral op de flanken. Als we met Luxemburg 1:4:3:3 zouden spelen, zouden we op de flanken in defensief opzicht te vaak 1:1 komen. Gezien de beperkte individuele kwaliteit van onze spelers zou dat dramatische gevolgen kunnen hebben. Met een dubbele flank proberen we meer greep te hebben op het gevaar dat daar kan ontstaan. Het blijft op ons niveau echter een moeilijke vraag of tactiek nu even belangrijk is als de mentale ingesteldheid. Als een van beide niet goed is, hebben we met Luxemburg een groot probleem, zoveel is duidelijk. Vooral de wil om de bal te heroveren, maakt een immens verschil. Als die er is en iedereen is fysiek in orde, dan kunnen we een resultaat neerzetten. Daarvoor moet het goed zitten in het hoofd maar is ook een bepaalde tactische discipline vereist. Uiteindelijk maakt de intensiteit het verschil. Wilt u het complete artikel lezen en/of abonnee worden op vakblad De Voetbaltrainer, klik hier voor de mogelijkheden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.