Langetermijnvisie: De werkwijze binnen de jeugdopleiding van DVS’33

| nldevoet-dehdari | Trainersnieuws

JNS VT216 dvs33 foto04In 1997 en 2005 sprak De Voetbaltrainer al eens met Jack van Santen, Hoofd Jeugdopleiding van DVS’33. In 2015 won de club de Rinus Michels Award voor Beste Jeugdopleiding van Nederland, wat uiteraard een reden is voor een hernieuwd gesprek. Waar staat de club nu? Wat is er verbeterd sinds 2005 en waar kan de club nog stappen zetten? Een fragment uit het artikel uit VT215: Uit VT 132 in 2005: We willen meer aandacht voor het mentale aspect bij selectiespelers; deze junioren zijn altijd de beste van hun leeftijdsgenoten geweest. Vanaf de overgang naar de senioren is dat echter niet meer zo. Misschien dat ze dan weleens wissel komen te staan, terwijl ze eerder niet echt zijn geconfronteerd met tegenslagen. Nu wordt door de jeugdtrainers het gedrag van deze spelers besproken. Ook de beste jeugdspeler moet door negatief gedrag wissel gezet kunnen worden en dat gebeurt nu ook. Jack van Santen: “In De Voetbaltrainer 210 stond een mini-special over mentale weerbaarheid. Uit dat nummer heb ik voor onze club een soort samenvatting gemaakt. Je kunt namelijk nog zoveel voetbaltalent hebben, toch bepalen je mentale vaardigheden of je slaagt. Bij ons loopt de opleiding nog zo’n drie à vier jaar door in de senioren. Het tweede en derde elftal vallen dan ook nog onder het Hoofd Opleiding. We zijn dan ook vaak met elkaar in gesprek welke vorm van begeleiding DVS’33 kan geven aan spelers die de A1 hebben verlaten. En dan kom je, naast natuurlijk de voetbaltechnische kwaliteiten die verbeterd moeten worden, ook te praten over de mentale aspecten. Mentale training hoef je ook niet als een apart iets te zien. Een trainer kan heel eenvoudig door klassementjes bij te houden al meer een winnaarsmentaliteit creëren. Of bij afwerkvormen bijhouden welk team het meeste scoort en die lijsten ophangen in de kleedkamer. Dat soort dingen werkte twintig jaar geleden al en dat werkt nog steeds.” Wilt u het complete artikel lezen en/of abonnee worden op vakblad De Voetbaltrainer, klik hier voor de mogelijkheden.

Gerelateerd
Trainersnieuws

Andries Jonker: ‘In 1:3:5:2 de meeste creativiteit op het veld’

Trainersnieuws

Marijn Beuker: Creëren en implementeren van een visie

Trainersnieuws

Thomas Ruesink: Opleiden in de Onderbouw