Scenario: Ernest Faber (NEC) over het spel tegen een ploeg met tien man

| Paul Geerars | Trainersnieuws

Vaak wordt gezegd, dat spelen met een man extra niet per se een voordeel hoeft te betekenen. Immers, de tegenstander graaft zich in en wacht gegroepeerd op het moment om in de tegenaanval toe te slaan. En welk team heeft dan de capaciteiten om zo’n compact spelende ploeg, ook al staat die met tien man, uiteen te spelen? We vragen aan Ernest Faber, hoofdtrainer van NEC en tevens opgevoerd in het hoofdartikel van deze editie (VT216), om zijn visie op deze voetbalsituatie.

Uw visie op hoe uw elftal moet spelen, hebben we uitgebreid kunnen lezen in het hoofdartikel van deze editie van De Voetbaltrainer. Wat verandert er voor u, uitgaand van een enigszins neutrale stand in de wedstrijd, wanneer uw ploeg met een man méér komt te staan?
Ernest Faber: “Je mag ervan uitgaan dat je nu verdedigend een man overhoudt, dus we gaan ertoe over om de tegenstander nu direct vast te zetten op eigen helft. Dit doe ik door er op het middenveld een man bij te zetten, zodat we juist daar het overtal gaan creëren. Het middenveld is van cruciaal belang in mijn voetbalvisie. De tegenstander zal doorgaans overgaan tot een defensieve tactiek waarin zij vooral de as dicht willen houden. Voor ons wordt het dan zaak om in balbezit door middel van goed positiespel afstanden te creëren waardoor we hen uiteindelijk uit elkaar spelen. We trainen dit soort situaties zeer regelmatig. Wij zullen nu in eerste instantie proberen door de as te spelen. De tegenstander wil het daar dichthouden en de spelers kruipen daarom heel dicht bij elkaar. Daardoor ontstaat ruimte aan de zijkant. Je probeert het door een snelle pass naar de buitenkant daar kapot te spelen, door de bal ofwel via de as of met een directe pass zo snel mogelijk naar de andere kant te transporteren. Het gaat erom dat je zo snel mogelijk van de rechterkant naar de linkerkant speelt, en uiteraard vice versa. De tegenstander, vaak in een 1:4:4:1-formatie, zal sterk kantelen naar de zijde waar de bal is. Is de bal aan onze rechterkant, dan moeten de spelers aan onze linkerkant het spel extreem breed houden. Zo houden we het in principe zo groot mogelijk. Het vraagt om snelle balcirculatie en snel bewegen.”

Lees het volledige artikel in VT216.

Interessant ander artikel online over het spelen met elf tegen tien.

Gerelateerd
Trainersnieuws

Andries Jonker: ‘In 1:3:5:2 de meeste creativiteit op het veld’

Trainersnieuws

Marijn Beuker: Creëren en implementeren van een visie

Trainersnieuws

Thomas Ruesink: Opleiden in de Onderbouw