PSV legt nieuwe basis onder jeugdopleiding: FUNdament

| Paul Geerars | Trainersnieuws

Over tweeënhalf jaar is het jongste PSV-team de D1. Het is de bedoeling dat spelers die jonger zijn op maar liefst zeven locaties worden opgeleid binnen het zogenoemde FUNdament. De huidige trainer van PSV D1, Bastiaan Riemersma, coördineert dit project dat niet is ontstaan uit luxe. ‘We hebben moeten constateren dat we tot nu toe niet goed genoeg scouten en opleiden.’

Beginnersgeluk
Bastiaan Riemersma: “Tien jaar geleden begon ik zelf als F-pupillentrainer bij PSV. Ik weet uit eigen ervaring en we kunnen aantonen dat de grootste talenten die in de F-leeftijd worden gescout, door iedereen wel kunnen worden aangewezen. We hebben het dan over een spelertje in de buitencategorie, dat in de F-leeftijd al zichtbaar is. Hij is snel, technisch, behendig, neemt goede beslissingen en wil heel graag winnen. Dit zijn ook de spelers die, weten we nu, de grootste kans maken op een contract als ze bij ons in de B- of A-leeftijd komen. Ik ben nu tien jaar werkzaam bij PSV en dit patroon, van één speler per F-lichting, komt dan aan de oppervlakte als we dit analyseren. Op dit moment is Jorrit Hendrix de enige selectiespeler van PSV die langdurig
baat heeft gehad bij de jeugdopleiding van de club. Hij stroomde in de E-leeftijd in en werd toen al aangemerkt als ‘vetste vis’ in de vijver waarin we vissen. Veel van zijn teamgenoten van toen zijn vroeg of laat uitgestroomd. Zij hebben het niveau van de Champions League nog niet gehaald, wat Hendrix dus wel is gelukt. Zij spelen nu in de Jupiler League, terwijl sommigen zelfs gestopt zijn met voetballen.

Het is niet enkel de verdienste van onze opleiding dat Jorrit Hendrix het gehaald heeft, want dan hadden we wel vijf Hendrixen gehad. Als er een speler van een groep het eerste elftal haalt, betekent dit dat alleen voor deze speler de juiste omstandigheden waren gecreëerd. We noemen dat de ‘perfect storm’. Om meer spelers zover te krijgen moeten we dus een klimaat creëren om meer ‘perfect storms’ te realiseren. We hebben, in alle bescheidenheid, het geluk gehad dat Hendrix in de omgeving van Eindhoven is geboren. Het gaat nog te veel om de wet van de getallen. Ajax en Feyenoord vissen in een vijver van zeven miljoen mensen, terwijl wij het bij wijze van spreken moeten doen met een miljoen. Het is ook niet toevallig dat Duitsland – het land van de grote aantallen – het nu zo goed doet, nu ze volgens bepaalde structuren zijn gaan opleiden. Ik bedenk geen excuus, maar signaleer dat we nog nauwkeuriger moeten kijken naar zowel talentherkenning als talentontwikkeling.”

Lees het complete artikel in VT216.