‘Blootsvoets trainen heeft tal van voordelen’

| Paul Geerars | Trainersnieuws

Met de Essevee Soccer School heeft voormalig profvoetballer Thomas Caers onder de koepel van SV Zulte Waregem een uniek project uitgewerkt waarbij jeugdvoetballers worden opgeleid om op zo jong mogelijke leeftijd de top te halen. Een van de uitzonderlijke aspecten is dat erdagelijks en vaak volledige trainingen blootsvoets wordt gevoetbald.

Techniek en positiespelen
Thomas Caers: “Na de eerste jongleersessie van dertig minuten gaan we in de training vaak over tot een technisch circuit dat spelers ook steeds volledig blootsvoets afleggen. We hebben vier verschillende circuits die in twee richtingen worden afgelegd, dus acht circuits die ze elk tweemaal per jaar volledig afleggen en waarbij ze ook hun eigen progressie kunnen zien. Die is vaak fenomenaal. Elk circuit heeft zijn eigen technische specificaties: het Messi-circuit bestaat uit heel korte dribbels; in het Ronaldo-circuit zitten wat meer langere afstanden om de sprintsnelheid en het korte draai- en keerwerk te testen; in het Maradona-circuit komt het frivole meer tot uiting; en het Zidane-circuit, tot slot, bestaat uit meer frivole bochten. Alle wedstrijdgerelateerde aspecten komen in alle circuits aan bod: wegdraaien en uitkappen van de verdediger, startsnelheid, afremmen, 180 graden draaien. In deze circuits komt met het drijven en begeleiden van de bal ook het pure balgevoel naar voren. Daarom leggen de spelers die rondjes ook sneller af op blote voeten dan met schoenen. Als je het vergelijkt, merk je meteen dat het leer van de schoen een rem is op de snelheid van uitvoering. Spelers worden heel enthousiast van deze circuits omdat er een competitie-element in zit en ze hun vorderingen zien.

Lees het volledige artikel in VT216.