Terwijl de OranjeLeeuwinnen zich opmaken voor het OKT en zich, na een eventuele plaatsing voor de Olympische Spelen, gaan richten op het EK 2017 in eigen land, werken de Oranje-vrouwen onder 19 ook toe naar een groot toernooi. Onder leiding van de nieuwe bondscoach Jessica Torny richt het team zich op de kwalificatie voor het EK 2016 in Slowakije. Om dat te halen zal het in de Eliteronde moeten afrekenen met Tsjechië, Finland en Wit-Rusland. Enige ambitie kan Torny daarbij niet worden ontzegd: ‘Wij horen thuis op grote toernooien.’

Dynamischer worden
Jessica Torny: “Voor de Eliteronde zijn we inderdaad favoriet, ook al zegt een gunstige loting mij nog niet zoveel. De speelsters uit mijn groep komen vooral uit de Nederlandse competitie,  waarbij het spelen in en tegen 1:4:3:3 meer regel dan uitzondering is. Dat gegeven kan internationaal gezien wel een nadeel zijn, want hoe verhoud je je dan tegen teams die, zoals misschien ook in de Eliteronde wel zal gebeuren, in 1:4:4:2 of zelfs maar met één spits gaan spelen? En zijn we in staat om tegen een fysiek sterk Tsjechië onder de druk uit te voetballen? De speelwijze is momenteel ook een belangrijke discussie die we met elkaar binnen de KNVB aan het voeren zijn. In grote lijnen proberen we met Onder 19 volgens dezelfde principes te spelen als Arjan van der  Laan bij de OranjeLeeuwinnen doet. Maar natuurlijk kijk ik wel naar het beschikbare spelersmateriaal. Als ik geen echte links- of rechtsbuiten heb, dan is het maar de vraag of we wel in 1:4:3:3 moeten gaan spelen. Een speelwijze baseren op 1:4:3:3 is een uitstekend uitgangspunt, maar daarbinnen zijn we wel met elkaar aan het kijken of we dynamischer kunnen worden en meerdere varianten op de mat kunnen leggen. Die stap wil men maken bij de OranjeLeeuwinnen en datzelfde geldt dus voor ons.”

Lees het volledige artikel in VT216.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.