De trainer stuurt zijn ploeg met een doordacht strijdplan het veld in, teneinde de wedstrijd te winnen. Maar soms dreigt het anders te lopen en staat het team met nog maar korte tijd te spelen achter. Dennis Demmers heeft voor een dergelijke situatie een specifiek plan in zijn hoofd. Maar zelfs bij een achterstand kort voor tijd hoeft dat plan niet altijd uit de kast gehaald te worden, vindt Demmers: ‘Als je met je oorspronkelijke speelwijze voldoende kansen creëert, moet je zo blijven spelen.’

Opportunistisch
Wat verandert er in de speelwijze zodra de ploeg kort voor tijd nog op achterstand staat?
Dennis Demmers: “Om te beginnen wil ik duidelijk maken, dat ik vind dat je alleen op een noodscenario terug moet grijpen wanneer je ziet dat de ploeg vastloopt en geen kansen meer creëert, of indien er nog maar zeer weinig tijd resteert. Je kunt je een situatie voorstellen waarin je achterstaat, met je normale speelwijze voldoende kansen schept, maar die niet benut. Zolang de kansen echter nog komen, verander ik doorgaans niets of heel weinig aan de speelwijze. Je moet niet veranderen om per se te veranderen.

Als ik echter constateer dat mijn ploeg er niet door komt en de wedstrijd als een nachtkaars dreigt uit te gaan, kan het een keuze zijn om meer opportunistisch te gaan spelen. Dat zal betekenen dat je nog steeds probeert om door gebruik te maken van de ruimtes die de tegenstander laat aan de overkant te komen, maar ook kun je een extra aanvaller inbrengen. Hiermee zorg je voor extra aanvallende inbreng en kopkracht voor de goal. Daarnaast creëer je de mogelijkheid om met een lange bal de diepe spits in te spelen die dan het duel moet aangaan, die opgepikt kan worden door bijvoorbeeld de tweede aanvaller. De beide spitsen moeten dan zeker niet naast elkaar gaan staan, want dan ben je eenvoudig te verdedigen voor een tegenstander.”

Lees het volledige artikel in VT216.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.