‘Verdedigen is een zaak van persoonlijke eer’ (Gregg Berhalter, Columbus Crew)

| Paul Geerars | Trainersnieuws

Aan het oog van de Nederlandse voetbalwereld onttrokken werkt een voormalige Eredivisiespeler aan een loopbaan als hoofdtrainer in een grote competitie. De Amerikaan Gregg Berhalter speelde van 1994 tot 2000 voor achtereenvolgens FC Zwolle, Sparta Rotterdam en Cambuur Leeuwarden, had daarna een succesvolle loopbaan in Engeland en Duitsland en maakte als international twee WK’s mee. Intussen is hij bijna drie jaar Technisch Directeur en hoofdtrainer van Columbus Crew Soccer Club, dat uitkomt in de MLS, de hoogste Amerikaanse profliga. Wat kunnen wij in Nederland leren van de Amerikaanse sportopvatting? Een fragment uit het artikel in VT217 dat binnenkort verschijnt.

Hoewel u als speler naam gemaakt heeft in Europa, heeft u uw opleiding in uw vaderland genoten. Als we het in Nederland over de sportopleidingen in Amerika hebben, valt vaak de naam winnaarsmentaliteit.
Gregg Berhalter: “De sportopleiding vindt hier voor een groot deel op school plaats. Schoolsport staat heel hoog in aanzien. Winnen is in Amerika erg belangrijk. Als we kijken naar sportopleidingen in Amerika in het algemeen, worden kinderen opgevoed met het idee dat het altijd mogelijk is om te winnen. Alles is mogelijk, en daar gaan ze dan ook volledig voor. (…) De rol van de ouders is daarbij ook erg belangrijk. In het algemeen kun je zeggen dat ze er erg veel voor over hebben om hun kinderen sport te laten bedrijven. Dat móet ook wel, want anders dan in Nederland zijn de afstanden hier gigantisch en ben je bij een uitwedstrijd vaak een of meerdere dagen kwijt. Sterker nog, in Amerika is het voor vrijwel geen enkele voetballer mogelijk om lopend of op de fiets naar de club te gaan voor een training. Dat gaat bijna altijd met de auto. Ouders zijn doorgaans erg betrokken bij het team, en vervullen ook veel taken rondom dat team.”