De Voetbaltrainer heeft regelmatig aandacht voor oefenstof. Vaak komen trainers aan het woord die met behulp van enkele oefenvormen hun werkwijze delen. Het is een goede manier om in de keuken van andere trainers te kijken, en om inspiratie op te doen voor je eigen trainingen en oefenstof.

In deze rubriek zal aandacht worden besteed aan oefenstof voor verschillende teamfuncties en teamtaken, gericht op de middellange termijn. Door het weergeven van een serie trainingsvormen krijg je als lezer niet alleen inzicht in het doel of de werkwijze tijdens een training, maar ook in de opbouw van een trainingsvorm: hoe je één aspect van het voetbalspel op een gestructureerde manier kunt verbeteren tijdens meerdere trainingen.

In De Voetbaltrainer 217 staat een uitgebreid oefenstofartikel om gestructureerd aandacht te besteden aan het opbouwen, respectievelijk tegen een tegenpartij die inzakt, één kant vastzet of vol drukzet. Met behulp van een planning kun je als trainer goed nadenken over wat je uiteindelijk wilt bereiken, en hoe je daar met je team voor gaat trainen. Je begint vaak makkelijk, en wilt uiteindelijk dat je spelers ook hetgeen jij voor ogen hebt (het moeilijke) beheersen.

Al 40 jaar is De Voetbaltrainer hét vakblad voor de toegewijde trainer/coach. Het magazine komt acht keer per jaar uit en bevat 80 pagina’s vol interviews met toptrainers, voetbal oefenstof en analyses.

Niveau

Als trainer ben je afhankelijk van de kwaliteiten in je team, wat niet betekent dat je niet kunt werken met een planning voor de middellange termijn. Of met het toepassen van methodische stappen, door een training makkelijker of moeilijker te maken. Ongeacht het niveau kun je als trainer puzzelen om het trainingsdoel af te stemmen op jouw trainingsgroep, en de progressie die zij laten zien.

Daarom werken we bij deze rubriek niet met trainingen gericht op één bepaalde leeftijdsgroep, maar op basis van niveau. Daarbij is niveau 1 het instapniveau waarbij je op een vereenvoudigde wijze je speelwijze traint, en is niveau 10 het feilloos uitvoeren van de speelwijze. Of je nu trainer bent van een Onder 13-team uitkomend in de Tweede Klasse of een seniorenteam in de Derde Divisie, voor elk niveau kun je met de oefenstof in deze rubriek aan de slag.

Situatieschets

De oefenstof zal dan ook niet zijn gebaseerd op één leeftijdscategorie. De leeftijdsspecifieke kenmerken van spelers zijn uiteraard van belang in de omgang en de wijze waarin de oefenvorm kan worden aangeboden. Daarom zal in een situatieschets worden beschreven wat de speelwijze is, wat de uitgangswaarden zijn en wat er van spelers wordt verwacht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.