AS Nancy, waar voormalig UEFA-baas Michel Platini als beginnende prof zeven jaar lang voetbalde, viert weer hoogtij in de Franse Ligue 2. Aan het roer staat ex-speler Pablo Correa, een Uruguyaan die meer dan tien jaar in eigen land voetbalde en zijn carrière afsloot in dienst van de Noord-Franse club. Sindsdien was hij – op een korte periode bij Evian na – niet meer uit de technische staf van AS Nancy weg te denken. Een gesprek over levensstijl, het lot van een liftclub en de druk om te promoveren. Een fragment uit het artikel uit VT217:

Observeren
Pablo Correa: “Na mijn spelerscarrière ben ik meteen begonnen me te verdiepen in de trainerscursussen en kon ik mijn club AS Nancy een seizoen lang van heel dichtbij maar toch met een bepaalde afstand volgen. Dat was een goede leerschool met het oog op een trainerscarrière. Als speler bekijk je een voetbalmatch een beetje zoals een supporter. Je volgt de bal en dat is het. Als ‘observator’ leerde ik het spel bekijken, kon ik de progressie volgen van spelers en teams, leerde ik bepaalde spelsituaties anders inschatten, verwierf ik een beter inzicht in looplijnen, enzovoort. Ik leerde ook inzien dat de waarde van spelers veel groter is dan enkel wanneer de bal zich rond hen bevindt. Het gaat dan over beweging, concentratie, communicatie en anticipatie. Heel veel zaken
waar je enerzijds als speler en anderzijds als tv-kijker geen besef van hebt. Je moet als trainer beseffen dat je spelers anders denken. Belangrijk, want met dat inlevingsvermogen kun je je boodschap als coach beter overbrengen. Dat was dus een heel leerzame periode. Daaropvolgend heb ik ook een korte periode als assistent-trainer gewerkt, maar dat heeft mij allesbehalve geholpen. Het was een frustrerende tijd omdat ik als assistent niet dezelfde visie had als de toenmalige hoofdcoach (Francis Smerecki, die de voorbije tien jaar aan de slag was bij de jeugdteams van het Franse nationale elftal, red.). Er bestaat niets ergers dan als assistent te moeten zwijgen en meewerken aan een spel waar je zelf niet achterstaat. Heb je dat gevoel, dan vind ik dat je een oplossing moet vinden voor die situatie. Langs de andere kant was het wel een goede stap om vervolgens door te groeien naar het hoofdtrainerschap bij AS Nancy. Het speelde in mijn voordeel dat ik de competitie en club door en door kende en dus niet van nul af aan hoefde te vertrekken.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.