Zes tips voor een zinvolle wedstrijdbespreking

| Paul Geerars | Trainersnieuws

Een bestuurskamer. Een flip-over, elf rondjes, elf kruisjes, een stift. Een bevlogen trainer die schijnbaar vol vuur een stortvloed van woorden aan elkaar koppelt. En een onderuitgezakte spelersgroep die uitstraalt ‘Daar heb je hem weer met hetzelfde praatje.’ Herkenbaar? Volgens Bram Meurs wel. De wedstrijdbespreking kan volgens deze sociaal- en organisatiepsycholoog én ervaringsdeskundige heel anders. In vakblad De Voetbaltrainer geeft Bram Meurs zes tips voor een wedstrijdbespreking die daadwerkelijk aankomt. Hieronder lees je twee van die zes tips.

Houd het kort

‘De spanningsboog van spelers tijdens een bespreking is maar kort. Je moet echt heel boeiend zijn, willen ze niet afdwalen. Dat is lastig, dus houd het daarom kort. Hetgeen jij wilt zien, is meestal doordeweeks op het trainingsveld al aan de orde geweest. Je wedstrijdbespreking hoeft niet meer te zijn dan de bevestiging van wat je die week al gedaan hebt. Aangevuld met misschien wat specifieke informatie over de tegenstander. Als een trainer een wedstrijdbespreking van een half uur moet geven, is er die week echt iets grondig verkeerd gegaan.’

Varieer

‘Niets is zo eentonig als een trainer die elke week weer hetzelfde verhaaltje opdreunt. Een ploeg is daar snel klaar mee en luistert niet eens meer. Je kunt dit voorkomen door te variëren. Een mogelijkheid is om een speler naar voren te halen en hem te laten vertellen hoe, op basis van wat we de afgelopen week getraind hebben, we deze middag gaan spelen. En dan neem je in het begin natuurlijk de groot lolbroek van het gezelschap, want dan heb je meteen de attentie van de hele groep. Bovendien denkt iedereen: opletten, want volgende keer kan ik aan de beurt zijn.’

vakblad

Al 40 jaar is De Voetbaltrainer hét vakblad voor de toegewijde trainer/coach. Het magazine komt acht keer per jaar uit en bevat 80 pagina’s vol interviews met toptrainers, voetbal oefenstof en analyses.