Elk nummer van De Voetbaltrainer staat vol met coachopmerkingen. Termen als doordekken, spelers aan elkaar overgeven en knijpen worden vaak gebruikt. Maar is het wel zo terecht dat die coachopmerkingen gemaakt worden? De Voetbaltrainer spreekt met iemand die voetbalsituaties vanuit de praktijk meemaakt: de speler. Pelé van Anholt, speler van SC Heerenveen, geeft ons een inkijkje in de wereld van een vleugelverdediger.

Situatie 5: De tegenstander bouwt op via hun rechterkant. Jij moet kantelen, maar tegelijkertijd moet je ook je directe tegenstander en je medeverdedigers in de gaten houden. Hoe doe je dat en waar let je op?

Afwachten
Pelé van Anholt: “In eerste instantie let ik op diepgaande middenvelders. Die zijn gevaarlijker dan mijn directe tegenstander, want de afstand die ze nog hebben te overbruggen tot aan het doel is korter. In het geval dat de bal nog bij de back is, heb ik liever dat hij de bal cross speelt op de 11 dan dat hij de diepe bal op een diepgaande 8 geeft (zie tekening 8). De afspraak is dat ik in elk geval vóór de 3 en 4 moet blijven om buitenspel niet op te heffen. Door te knijpen wil ik voorkomen dat de 8 diep gaat en tegelijkertijd raak ik het contact met de 11 niet kwijt, want ik weet wel  ongeveer hoe ver hij van mij afstaat. Als ik dus geknepen heb en hun 2 besluit om de crossbal op 11 te geven, heb je als verdediger twee opties: het duel aangaan op het moment dat de 11 de bal wil aannemen of even wachten totdat die eerste aanname is geweest. Ik kies zelf meestal voor het laatste, omdat ik me daar het prettigst bij voel. Ik wacht totdat de 11 de bal aanneemt en zit er dán gelijk heel kort op. Dat kan na een aanname met de voet, borst of hoofd zijn. Als een aanname niet helemaal goed is, heb ik de meeste kans om het duel te winnen. Je hebt ook verdedigers die niet willen dat een 11 aanneemt en er gelijk bovenop zitten. Natuurlijk is dat een optie, maar stel dat je het duel dan verliest kan de 11 vrij de diepte in lopen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.