In de vorige editie van De Voetbaltrainer vertelde Bastiaan Riemersma uitgebreid over de nieuwe opzet van de onderbouw van de PSV-opleiding: FUNdament. Wij volgen dit initiatief langere tijd om diverse aspecten te kunnen belichten. Nu laten we Mauro van de Looij aan het woord, coördinator van FUNdament op de locatie Venlo. Hij traint daar de Onder 10 en begeleidt de trainer die zich met Onder 9 bezighoudt.

Meeloopdag
Mauro van de Looij: “Om een speler echt goed te leren kennen, houden wij zogenaamde meeloopdagen. Ik loop dan een dagje mee in het dagelijks leven van een van mijn spelers. Ik kom bij hem thuis, op school, zie zijn andere hobby’s, zijn vriendjes. Omdat ik op school langskom, kan ik gelijk aangeven dat school heel belangrijk is. Vorig jaar ben ik begonnen met deze meeloopdagen. Voor dit seizoen heb ik als voorwaarde gesteld dat ik pas langskom als je een goed rapport hebt op school. Gelukkig was dit bij iedereen het geval. Wat ik daadwerkelijk heb aan zo’n meeloopdag? Dat verschilt natuurlijk per kind, maar een voorbeeld is een speler die moeite heeft met autoriteit op het voetbalveld. Vervolgens zie ik in zijn dagelijks leven dat hij veel dingen zelf mag bepalen.  Nu is het niet zo dat ik hem daarna alles zelf laat beslissen in het voetbal, maar ik kan er wel beter rekening mee houden. Ik betrek hem, net als alle andere spelers, veel bij het maken van afspraken of keuzes. Met deze speler heb ik onder meer afgesproken hoeveel seconden hij nodig heeft om een eventuele boosheid vanwege iets onverwachts of iets wat tegen zijn zin in gebeurde, te laten zakken. De ene keer, op een goede dag, is dat drie seconden. Als hij slecht geslapen heeft of wat minder lekker in zijn vel zit, kan het langer duren. Ik moet daar situatief mee omgaan.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.