Erik ten Hag beste coach, Oeuvreprijs postuum voor Johan Cruijff

| Paul Geerars | Trainersnieuws

Volgens de 36 hoofdtrainers in het betaald voetbal is Erik ten Hag de beste coach van dit seizoen. Dat bleek vrijdag tijdens het wederom drukbezochte Trainerscongres in Zwolle. Deze waardering van zijn vakcollega’s leverde de coach van FC Utrecht de Rinus Michels Award op. Ook werden Rinus Michels Awards uitgereikt aan Wilfred van Leeuwen (beste amateurtrainer), de jeugdopleiding van AZ en aan Be Quick 1887 uit Groningen vanwege het uitstekende jeugdbeleid. Bij hoge uitzondering werd de Oeuvreprijs van de Rinus Michels Awards postuum toegekend aan Johan Cruijff.

De Rinus Michels Awards zijn een initiatief van vakblad De Voetbaltrainer en deze uitverkiezing wordt ondersteund door de vakvereniging CBV, de vakbond VVON en de KNVB.

Jordi Cruijff reageerde vanuit Tel Aviv op de toekenning van de Rinus Michels Oeuvre Award voor zijn dit jaar overleden vader door middel van een videoboodschap in het stadion van PEC Zwolle, waar zo’n 1200 bezoekers aanwezig waren bij het Trainerscongres. “Mijn vader heeft als speler en als trainer veel betekend op sociaal en voetbalgebied. We zijn erg trots op deze prijs, die op ons verzoek wordt uitgereikt aan Wim Jansen, met wie mijn vader veel heeft opgetrokken. Naast het voetballeven bestond er ook een grote vertrouwensband tussen deze twee generatiegenoten.”
Op de vraag wat Rinus Michels betekend heeft voor de familie Cruijff vertelde Jordi een anekdote over zijn eigen geboorte. “Ik ben op dezelfde dag van het jaar geboren als Rinus Michels, 9 februari. Dit was in de week van Real Madrid-Barcelona (0-5). Michels, toenmalig trainer van Barcelona, wilde niet dat mijn geboorte zou plaatsvinden in het weekend van deze belangrijke wedstrijd. Daarom werd er een datum geprikt voor mijn geboorte, al dan niet toevallig op de verjaardag van Rinus Michels zelf.”

De Rinus Michels Award voor beste trainer/coach in het betaald voetbal ging naar Erik ten Hag van FC Utrecht. Ten Hag behaalde geen, zoals hij het zelf noemde, ‘tastbare’ prijs maar dwong met zijn team ontzag af met een variabele speelwijze die veel tegenstanders voor problemen stelde en de basis bleek voor duidelijk waarneembare ontwikkeling bij veel van zijn spelers. De coach zelf roemde vooral de mensen om hem heen: “Ik ben geïnspireerd door velen. Ik sta hier als uithangbord, maar veel mensen binnen FC Utrecht, onder wie mijn staf en de spelers, verdienen deze mooie onderscheiding.”

Ook genomineerd waren: Frank de Boer (AFC Ajax), Phillip Cocu (PSV), Ron Jans (PEC Zwolle) en John Stegeman (Heracles Almelo).

Trainerscongres

De ruim 1000 trainers op het Trainerscongres hebben in Zwolle de beste trainer in het amateurvoetbal gekozen. Winnaar werd Wilfred van Leeuwen van VVSB. Van Leeuwen bereikte met zijn ploeg de halve finale van de KNVB Beker en gooit ook in de competitie hoge ogen. Voorzitter Arnold Westen van de VVON: “Van Leeuwen is een trainer die al jaren aantoont op een uitstekende manier met zijn vak bezig te zijn. Vorig jaar resulteerde dat in een nominatie, ditmaal is hij unaniem verkozen als Amateurtrainer van het Jaar. Een prijs die hem toekomt.”

Uit elke KNVB-regio was vooraf één amateurtrainer door de VVON genomineerd: Noord: Mischa Visser (Be Quick 1887), Oost: Rob Bouman (De Bataven),West I: Bart Logchies (AFC), West II: Wilfred van Leeuwen (VVSB), Zuid I: Ron Timmers (v.v. Dongen) en Zuid II: Maarten van Vugt (Oss ’20).

Bij de uitreiking van de Rinus Michels Awards worden ook de beste jeugdopleidingen van betaald-voetbalclubs en amateurverenigingen bepaald. De hoofden opleidingen in het betaald voetbal kozen uit de vijf genomineerde jeugdopleidingen Feyenoord, Ajax, PSV, AZ en FC Utrecht voor AZ vanwege het consistente beleid, gebaseerd op een stevig verankerde visie, dat de club al jaren voert. Hoofd Opleiding Paul Brandenburg nam voor de tweede maal achtereen de prijs in ontvangst: “Het feit dat acht spelers uit onze jeugdopleiding recentelijk hebben gedebuteerd in het eerste elftal, sterkt ons in onze visie. Deze prijs is andermaal een mooie stimulans om op deze weg door te gaan.”

Ook de jeugdopleiding van Be Quick 1887 uit Groningen mag het logo van de Rinus Michels Award een jaar lang in al haar uitingen gebruiken. De club verdient volgens de KNVB deze bijzondere stimuleringsprijs vanwege het gevoerde jeugdbeleid. Naast Be Quick 1887 waren ook Quick Boys uit Katwijk en USV Hercules uit Utrecht genomineerd. Hoofd Opleiding Wim Vos toonde zich een verguld man: “Be Quick is geen club waar je als speler veel kunt verdienen. Onze opleiding is onze levensader. Daarom zijn we zo blij met deze waardering.”

https://eisma.wistia.com/medias/u8oja52bre