KNVB: Een terugblik op een jaar certificeren

| Paul Geerars | Trainersnieuws

In het seizoen 2014/2015 is de KNVB in samenwerking met NMC Bright en clubs gestart met het Kwaliteit & Performance Programma voor jeugdopleidingen in Nederland. Doelstelling:
jeugdopleidingen in Nederland nog sterker en effectiever maken. Het eerste seizoen werd een groot succes. Tijdens een evaluatie waardeerden de deelnemende amateurclubs het programma met een 8,1. Hoog tijd dus om stil te staan bij de eerste bevindingen en resultaten. Een fragment uit het KNVB-katern in VT217:

Hoe zat het ook alweer met die certificering?
In 2001 is het Keurmerk Jeugdopleidingen door de KNVB geïntroduceerd om de kwaliteit van jeugdopleidingen in het Nederlandse voetbal te waarborgen en te verbeteren. Jeugdopleidingen konden op grond van hun kwaliteit maximaal vier sterren behalen. Veel jeugdopleidingen van (voornamelijk) BVO’s hebben zich sindsdien laten certificeren. Dit heeft geleid tot een grote sprong voorwaarts in de kwaliteit van het opleiden van jeugdspelers. Het Keurmerk bleek een innovatie in zijn tijd.

Waarom is het Kwaliteit & Performance Programma geïntroduceerd?
Sinds 2001 is het Nederlandse voetballandschap dusdanig veranderd dat de wijze van certificeren niet meer voldeed. Ook waren en zijn de ons omringende en concurrerende landen bezig om hun jeugdopleidingen structureel te verbeteren. Er was daarom behoefte aan een nieuwe kwaliteitsimpuls. Als we internationaal leidend willen blijven als opleidingsland, is vernieuwing op vele fronten noodzakelijk:
• in de samenwerking tussen KNVB en clubs
• in onze opleidingsprogramma’s
• op het gebied van scouting en talentherkenning
• in de samenwerking met het onderwijs
• in het toepassen van innovatie en wetenschap
• in het creëren van een inspirerend leerklimaat voor spelers en coaches
• in het verder ontwikkelen van (technisch) kader.
Met diverse experts uit het amateur- en betaald voetbal is vanaf het seizoen 2012/2013 een nieuw Kwaliteit & Performance Programma voor jeugdopleidingen in Nederland ontwikkeld, waarmee de lat opnieuw hoger kan worden gelegd. Het nieuwe Kwaliteit & Performance Programma vervangt daarom het oude certificeringssysteem uit 2001. De manier waarop clubs zullen worden ondersteund om systematisch hun jeugdopleiding te evalueren en te verbeteren is innovatief en vooruitstrevend.