Tot de meer dan dertig amateurclubs die in 2014/2015 deel hebben genomen aan het Kwaliteit & Performance Programma behoren sv Grol uit Groenlo en HBS-Craeyenhout uit Den Haag. De een uit het oosten en de ander uit het westen. Toch zijn er ook overeenkomsten, want zo willen beide clubs een impuls geven aan hun jeugdopleiding. In dit artikel blikken Bart Porskamp (Hoofdbestuurslid Technische Zaken bij sv Grol) en Stephan  Vink (Hoofd Jeugdopleiding bij HBS-Craeyenhout) terug op hun deelname aan het K&P-programma. Een fragment uit het artikel in het KNVB-katern van VT217:

Traject
Stephan Vink: “In februari 2015 zijn we met een aantal mensen bij HBS-Craeyenhout begonnen om de jeugdopleiding meer inhoud en body te geven. Min of meer tegelijkertijd kwamen we via NMC Bright in contact met het Kwaliteit & Performance Programma. Dat was voor ons een ideaal moment, omdat deelname aan dit programma een soort leidraad is geweest in het ontwikkelen van onze jeugdopleiding. Terugkijkend op dat seizoen en op het gehele traject, kan ik zeggen dat het heel intensief is geweest maar tegelijkertijd ook erg veel energie heeft opgeleverd. Voetbalverstand zit er genoeg bij onze club, alleen het neerzetten van en richting geven aan een jeugdopleiding is weer een andere tak van sport.”

Missie en Visie
Stephan Vink: “Tijdens de audit bleek dat wij nog punten tekortkwamen om als lokale jeugdopleiding aangemerkt te worden. Voor ons was dat, ondanks dat we het idee hadden dat we er  eigenlijk al goed op stonden, het sein om het nog beter te gaan doen. Gedurende het seizoen 2014/2015 is de jeugdopleiding van de club dan ook enorm veranderd. Het K&Pprogramma heeft hier een grote rol in gespeeld, want op de punten waar het programma naar kijkt wilden wij ons steeds verbeteren. Dat proces van verbeteringen aanbrengen in de jeugdopleiding is eigenlijk nog steeds aan de gang. We proberen innovatief te zijn en integreren in samenwerking met een stichting met een speciaal sportaanbod ook andere sporten in de opleiding: judo, atletiek, rugby, maar dan wel steeds geënt op voetbal. Daarnaast zijn we ook bezig met voeding, we werken aan de interne scouting, gebruiken videoanalyse en hebben een spelervolgsysteem in gebruik. Dit zijn allemaal zaken die we dankzij het K&P-programma beter een plek hebben kunnen geven in de opleiding. Dit alles begint natuurlijk met het bepalen van een missie en een visie. Dat heeft met het neerzetten van  een organisatiestructuur te maken en daar konden we zeker wel wat hulp bij gebruiken. Door het bepalen van een missie en een visie krijg je helder wat voor club (en jeugdopleiding) je wilt zijn. Wat is onze doelstelling en hoe werken we daar naartoe?”

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.