Kees van Wonderen over verdedigen bij Oranje onder 17

| Paul Geerars | Trainersnieuws
1846400Wanneer VT218 verschijnt, is Kees van Wonderen met Oranje onder 17 teruggekeerd van het EK in Azerbeidzjan. Om zich te kwalificeren voor dat EK moest het elftal van Van Wonderen zich in maart eerst nog door de eliteronde heen slaan. Kort voor die eliteronde spraken we al met hem over zijn werk bij Oranje onder 17 en dan met name over de teamfunctie verdedigen. Van Wonderen, die van origine een middenvelder was maar zijn grootste successen als verdediger behaalde, legt uit waar hij met zijn groep de nadruk op legt. ‘Met Oranje onder 17 willen we verdedigen vanuit positie.’
Team van strijders
Kees van Wonderen: “Deze spelersgroep is bekend met de basisprincipes van het verdedigen, maar moet vooral nog leren om niet zomaar uitgespeeld te worden op het middenveld. Niet door een individuele actie, maar ook niet door een loopactie waarna een tegenstander via een goede pass de spitsen kan aanspelen. Ik vind dat we in dat voorkomen van uitgespeeld worden nog winst kunnen boeken. Je moet er in mijn ogen echt álles aan doen om te zorgen dat je niet uitgespeeld wordt en in Nederland heb ik niet het idee dat die gedachte bij iedereen genoeg leeft. Je kunt niet elk duel winnen, dat mag duidelijk zijn. Maar je moet er wel alles aan doen. De een doet dat op basis van zijn duelkracht en een ander doet dat door te anticiperen. Aan het begin van het seizoen hebben we aan de groep een film laten zien, waarbij we allemaal korte clips van goede verdedigende acties aan elkaar hebben gemonteerd. Fragmenten van tackles, duels of waar een goede samenwerking op te zien was. Op basis daarvan hebben we met elkaar geformuleerd dat we een team van strijders zijn, op weg naar het EK. In de maanden daarna merkten we, zeker naarmate de eliteronde dichterbij kwam, dat ook de jongens het belang van goed verdedigen begonnen in te zien.”
In de Mediatheek van De Voetbaltrainer vinden abonnees op deze service videobeelden van trainingsvormen van het Onder 17 en een tactische uitleg op het magneetbord van Kees van Wonderen.
Lees het complete artikel in VT218 of het nieuwste KNVB-katern.