De eerste horde is genomen door het gastland. Want dankzij een benauwde 2-0 zege op Albanië heeft Frankrijk zich als eerste ploeg gekwalificeerd voor de achtste finale. Desondanks dansen de vraagtekens in en rond het team van trainer Didier Deschamps. Gaat het 1:4:2:3:1 weer plaats maken voor 1:4:3:3? En waarom speelde Paul Pogba niet vanaf het begin? Het gerucht gaat dat hij vanwege disciplinaire redenen buiten de basis werd gelaten. Andere bronnen beweren dat Deschamps op deze manier een van zijn sterspelers scherp wil houden. We zullen zien. Of zoals de Fransen zeggen: “On verra.”

Eerste helft

1 tweet OptaJohan

Het door Deschamps beproefde 1:4:2:3:1 kwam in de eerste helft totaal niet uit de verf. Enerzijds zorgden de Albanezen er door hun compacte manier van verdedigen voor, dat de Fransen hun aanvallend ingestelde spelers maar moeilijk konden bereiken. Maar ook de Fransen zelf waren debet aan de opnieuw matige eerste helft. Ondanks het feit dat Les Bleus duidelijk een veldoverwicht hadden (zie afbeelding 1), wist de ploeg in de eerste helft geen een keer op doel te schieten.

 

 

 

2 tweet OptaJohan

Achterin hadden Laurent Koscielny (21) en Adil Rami (4) niet het vermogen om de diepe middenvelders te bereiken. Aan de linkerkant leed Anthony Martial (11) in bijna de helft van het aantal keer dat hij aan de bal kwam balverlies (zie afbeelding 2).

3 spielverlagerung

4 tweet OptaJean

Bovendien maakte Dimitri Payet amper deel uit van het aanvalsspel, omdat hij erg goed werd afgedekt door Memusha, Kukeli en Abrashi (zie afbeelding 3). Deschamps zag zich, ondanks de 62% balbezit in de eerste helft (zie afbeelding 4), genoodzaakt om het na rust anders te gaan doen.

 

 

 

 

Tweede helft
Na rust komt Paul Pogba in het veld, ten faveure van de erg ongelukkig spelende Anthony Martial. Deschamps grijpt terug naar een 1:4:3:3, waarbij er op het middenveld met de punt naar achteren wordt gespeeld. Met Paul Pogba op rechts, Blaise Matuidi op links en N’Golo Kanté, die opereert als controlerende middenvelder, resulteert hetvidfra overwicht eindelijk ook in kansen. Al na 27 seconden krijgt Kingsley Coman (20) een goede kopkans en ook Giroud is dichtbij een treffer. Het spel van Frankrijk wordt gevaarlijker, vooral ook omdat Payet, die verhuist is naar de linkerkant, nu ineens veel meer ruimte krijgt. Naast deze tactische omzettingen wordt er qua mentaliteit ook het nodige verbeterd. De Fransen spelen met veel meer energie en leggen meer agressiviteit in de duels. Na balverlies wordt er vaker gelijk druk gezet (zie afbeelding 5) en op het middenveld winnen N’Golo Kanté en Blaise Matuidi dankzij hun duelkracht veel tweede ballen. (zie afbeelding 6). Eenmaal aan de aan de bal spelen de Fransen met veel meer tempo en variatie. Giroud krijgt na tweederde wedstrijd een goede kopkan5 whoscoreds, waarna Deschamps enkele minuten later Antoine Griezmann binnen de lijnen brengt. Met Pogba en Griezmann erbij staat het team dat dit toernooi begon tegen de Roemenen ineens weer op het veld. Heel Frankrijk zal zich afvragen of dat tegen Zwitserland nog steeds zo zal zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.