Keeper Kroatië verkleint doel onrechtmatig, maar komt er mee weg

| Paul Geerars | De Voetbaltrainer en het EK 2016

pen2Bij een stand van 1-1 kreeg Spanje een strafschop te nemen tegen Kroatië. Sergio Ramos achter de bal. De keeper van Kroatië krijgt instructies vanaf de bank over de strafschopnemer (of acteert dat), waarna ook Ramos nog iets wordt ingefluisterd door een teamgenoot. Tijdens het nemen van de penalty kijkt de scheidsrechter (Kuipers) naar de penaltynemer en inlopers. Hierdoor mist hij de te vroeg uit zijn doel (van zijn lijn) komende keeper en wordt niet gecorrigeerd door een van zijn assistenten. Ramos is zichtbaar afgeleid, want schiet de bal nauwelijks in de (voor hem linker) hoek, rechts van de keeper die de bal een meter of twee voor zijn doellijn pareert. Opvallend is dat de keeper weliswaar uitkomt, maar zich daarbij relatief kleinmaakt, zich klaarmakend voor een duik richting bal.

Wat de beweging of houding van een keeper kan doen met de penaltynemer, beschreven we eerder in De Voetbaltrainer 197:

penalty1 penalty2penalty3penalty4

 

Gerelateerd
De Voetbaltrainer en het EK 2016

‘Bij Porto moet je ook op je twaalfde al onoverwinnelijkheid uitstralen’

De Voetbaltrainer en het EK 2016

De keuzes van Frankrijk en Portugal als Frankrijk opbouwt

De Voetbaltrainer en het EK 2016

Het Plan A en Plan B van Frankrijk