(Bijna) perfecte counter Portugal in 8 stadionbeelden

| Paul Geerars | De Voetbaltrainer en het EK 2016

De derde 1/8-finale van het EK (Kroatië-Portugal) was langdurig het aankijken niet waard. Natuurlijk, er werd goed verdedigd, maar de unforced errors per speler waren niet op twee handen te tellen. Er was vooral veel onnodig balverlies in de passing rond de middenlijn. Bij een stand van 0-0 volgde een verlenging en alles wees er op dat het zou uitmonden in een penaltyreeks. Portugal schakelde bij verdedigen over naar 1:4:5:1 waarbij Ronaldo als centrale spits als enige bleef hangen. Of zou iemand zijn geduld verliezen? Ja, dat was het ’thuisland’. We bekijken de 0-1 nog eens in acht beelden, gemaakt in het stadion. Een bijna perfecte counter van Portugal doet Kroatië de das om.

 1. Kroatië in de aanval. Balbezit rechtsvoor (kleine cirkel). De restverdediging 3:1/4:2 lijkt in orde.

goal kro por counter1b  2. Kroatië raakt de paal (kleine cirkel). Let op drie spelers bovenin beeld die ‘uit positie zijn’ (kleine rode cirkel). Voor de afvallende bal komt Kroatië een speler te kort (rode rechthoek). De restverdediging achterin (groene rechthoek) lijkt in orde met 3:1, al mag de rechtsback wel meer naar binnen.

goal kro por counter2b  3. De afvallende bal binnen de 16m is desalniettemin voor Kroatië. Randje 16m gaat het echter mis.

goal kro por counter3b  4. De speler die de afvallende bal oppakt, speelt terug naar links en daar wordt door Portugal ‘gedubbeld’, door nota bene Cristiano Ronaldo (straks assist) en Ricardo Quaresma (straks doelpuntenmaker). Balverlies Kroatië, dat voorin 1:1 staat.

goal kro por counter4b  5. Ronaldo geeft de enig juiste pass, naar de medespeler die vrijstaat in de as. Daarmee creëert hij ook twee lopende mensen, namelijk zichzelf en Quaresma. Let op de speler van Kroatië die balverlies heeft geleden (paarse cirkel). Hij appelleert en zal straks een seconde te laat komen bij zijn eigen doel.

goal kro por counter5b  6. Er ontstaat een overtalsituatie op de helft van Kroatië.

goal kro por counter6  7. Op zichzelf is Kroatië toch snel op eigen helft teruggekomen, want het is nu 4+k:4, met twee extra Kroaten op komst. Ze zijn echter te laat. Kroatië volgt vooral de bal en heeft niet gerekend op een schitterende steekpass naar Ronaldo. Let op de speler in de paarse cirkel. Hij heeft voluit gesprint, maar is te laat.

goal kro por counter7b8. Ronaldo schiet nog tegen de keeper aan, maar in de rebound kopt Quaresma binnen.

goal kro por counter8b

Gerelateerd
De Voetbaltrainer en het EK 2016

‘Bij Porto moet je ook op je twaalfde al onoverwinnelijkheid uitstralen’

De Voetbaltrainer en het EK 2016

De keuzes van Frankrijk en Portugal als Frankrijk opbouwt

De Voetbaltrainer en het EK 2016

Het Plan A en Plan B van Frankrijk