Heeft Frankrijk een spitsenprobleem?

| Paul Geerars | De Voetbaltrainer en het EK 2016

De twijfel of hij wel waar kan maken wat hem allemaal wordt toegedicht, zweeft voortdurend rond Olivier Giroud. Want de spits van Arsenal kent in Frankrijk 31.000.000 mensen die hem geweldig vinden. Maar de andere 31.000.000 vinden hem maar niks. Een verdeeldheid die ongetwijfeld ook na Frankrijk-Ierland stand zal houden. Heeft Frankrijk, nu Benzema thuis op de bank zit, een spitsenprobleem? Of is het probleem juist dat ze een fantastische spits hebben, die gewoon niet goed gebruikt wordt? Een analyse.

Frankrijk Ierland 001Tweede bal
Na het thuislaten van Karim Benzema zijn het Olivier Giroud of André-Pierre Gignac die bij Les Bleus invulling geven aan de spitspositie. In de poulefase speelde Giroud tegen Roemenië en Albanië. Gignac mocht het tegen Zwitserland nog even proberen. Tegen de Ieren begon Deschamps in een 1:4:3:3, met Giroud in de spits (zie tekening 1). Dit bleek geen succes. Want met Payet en Griezmann, aanvallend aan de zijkanten, miste de gehele aanvalslinie duidelijk de aansluiting vanaf het middenveld. Matuidi, Kanté en Pogba waren niet in staat om Giroud te ondersteunen. Voor zover dit al nodig was, want Giroud werd zeker de eerste helft amper bereikt. Of, zo zullen de 31.000.000 tegenstanders van Giroud het zeggen: deed te weinig om zich te laten bereiken.

Balcontacten GIroud

Omzetting
Frankrijk Ierland 002In de rust komt de tactische omzetting die Frankrijk de zege oplevert. Deschamps schakelt naar 1:4:2:3:1 en laat Griezmann nu vanaf het middenveld spelen, korter achter in de eerste helft zo op een eiland staande Giroud (zie tekening 2). Kingsley Coman komt in het veld en zorgt aan de zijkant voor snelheid. De Ieren hebben geen antwoord op deze omzetting en zien nu zelfs dat de door hen gehanteerde lange bal, de Fransen succes brengt. In de 61e minuut, bij een 1-1 stand, wordt duidelijk tot waartoe Frankrijk in dit systeem in staat is.

61e minuut, de 2-1 door Antoine Griezmann
• Giroud beweegt van links naar rechts en neemt zijn bewaker Shane Duffy mee
• Adil Rami ziet de loopactie van Giroud en geeft dit keer een perfecte lange bal
• Griezmann ontsnapt aan zijn directe bewaker en loopt kruislings onder Giroud door
• Giroud wint het luchtduel van zowel Duffy als Richard Keogh en legt de bal klaar voor Griezmann, die beheerst de 2-1 binnenschiet

Frankrijk Ierland 003Frankrijk Ierland 004

In De Voetbaltrainer 199 vertelde Deschamps al dat de belangrijkste positie bij 1:4:2:3:1, die van de speler achter de diepe spits is. Deze speler moet er voor zorgen dat hij de bal opvraagt van achteruit, tegelijkertijd de ruimte vóór hem benut én fungeert als tweede spits. Daar schuilt het grootste gevaar: als deze speler teveel terugvalt, loopt de diepe spits het risico dat hij tussen twee verdedigers op een eiland belandt.

Kwartfinale
Met de schorsing van Kanté voor de boeg en het spel van Griezmann in de tweede helft, kan Deschamps opnieuw gaan nadenken over een strijdplan. De bondscoach zal na Frankrijk-Ierland waarschijnlijk beseffen dat hij pas wat aan Giroud heeft, wanneer hij Griezmann in de buurt van hem weet te krijgen. Maar in welk systeem dat moet gebeuren, is nog maar de vraag.

Gerelateerd
De Voetbaltrainer en het EK 2016

‘Bij Porto moet je ook op je twaalfde al onoverwinnelijkheid uitstralen’

De Voetbaltrainer en het EK 2016

De keuzes van Frankrijk en Portugal als Frankrijk opbouwt

De Voetbaltrainer en het EK 2016

Het Plan A en Plan B van Frankrijk