Wat probeerde de coach die achterstond tijdens Italië-Spanje?

| Paul Geerars | De Voetbaltrainer en het EK 2016

Rust bij Italië-Spanje, stand 1-0. Spanjes coach Vicente Del Bosque moest wat doen, zonder direct in paniek te raken. De stand was nog niet dramatisch, maar het spelbeeld was weinig hoopgevend. Aduriz kwam voor Nolito en in de tweede helft veranderde de punt naar achteren op het middenveld (met Busquets) naar de punt naar voren (met overwegend Iniesta). Het spelbeeld veranderde daardoor echter niet veel. Het bleef 3:3 op het middenveld. En ondertussen bleef Spanje wel doen waar het groot mee geworden is: combinatievoetbal. Niet in paniek raken, maar je kwaliteiten benutten. Onderstaande video komt uit die fase in de wedstrijd. Van korte corner, via passing en positiespel, naar een schotkans.

Een meer ingrijpende wissel vond plaats in minuut 70. Vazquez verving spits Morata, met als duidelijke opdracht: ‘Start vanuit de spitspositie en zak dan uit of naar de flanken om zo het centrum van Italië te ‘lokken’. Een voorbeeld, waarin het al dan niet uitstappen van Chiellini, achterin bij Italië, centraal staat:

Gerelateerd
De Voetbaltrainer en het EK 2016

‘Bij Porto moet je ook op je twaalfde al onoverwinnelijkheid uitstralen’

De Voetbaltrainer en het EK 2016

De keuzes van Frankrijk en Portugal als Frankrijk opbouwt

De Voetbaltrainer en het EK 2016

Het Plan A en Plan B van Frankrijk