Voorbeschouwend op de EK-finale van vanavond kijken we eens vanuit Frankrijks perspectief naar de verwachte basisformaties van beide teams, aangenomen  dat ze niet al te veel concessies doen aan de manier van spelen tot nu toe tijdens dit EK.

Het systeem 1:4:2:3:1 (Frankrijk) in de teamfunctie aanvallen tegen 1:4:4:2 (Portugal).

porfra 14231 vs 1442Afhankelijk van het vooruitverdedigen of doorstappen door de buitenste middenvelders van Portugal zal de meeste ruimte om op te bouwen vooral bij de backs van Frankrijk kunnen liggen. Hoe zullen Ronaldo en Nani gaan drukzetten en worden ze (voortdurend) voldoende ondersteund daarbij? We geven in dit voorbeeld de bal aan de rechtsback. Hij moet vervolgens keuzes krijgen van bewegende medespelers. Belangrijk is op de eerste plaats, dat de rechter centrale
verdediger uitzakt, om  de bal ‘eruit halen’ mogelijk te maken. Met een snel positiespel kan de opbouw – via een centrale verdediger of de keeper – mogelijk via de linksback Evra opnieuw starten, als de rechtsback vooruit geen keuzes heeft. Het kantelende verdedigende team (Portugal) zal naar de andere kant moeten bewegen om opnieuw druk aan de balkant mogelijk te maken. Als de rechstback van Frankrijk wél vooruit kan, dan bij voorkeur met keuzes. Zelf indribbelen? Wat doet rechtsvoor Sissoko? Keuzes afstemmen op elkaars acties. De loopactie diagonaal-diep (maar ook tussen de linies terug) van Griezmann is van grote waarde. Laat de controlerende middenvelder van Portugal hem gaan, dan staat het centraal achterin bij Portugal 1 tegen 1, en is de (crossbal-)diep een optie. Gaat de tegenstander van Griezmann mee, dan kan een andere Franse middenvelder in de lengteas doorbewegen en komt Frankrijk mogelijk in overtal op het middenveld. Als de linksachter van Portugal doordekt en uit positie raakt, dan ontstaat er ruimte voor de ‘vallende bal’ achter de linksback voor de lopende spits (of Griezmann).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.