Wil je als trainer/coach meer ‘op maat worden opgeleid’?

Vind je op de websites van aanbieders van (bij)scholingen niet precies wat je zoekt om jezelf als coach verder te ontwikkelen? Vaak krijg je in een workshop of clinic allemaal dezelfde lesstof aangeboden en dat ook eens op dezelfde manier: dat kan beter en breder..

 Zes Roda JC-jeugdtrainers besluiten om hun ontwikkeling veel preciezer vorm te gaan geven, op hun eigen wijze. Veelal zaten zij zich in workshops of clinics te vervelen omdat er één opgelegd programma was, voor iedereen hetzelfde en steeds op één en dezelfde manier gebracht. En dat terwijl mensen heel verschillend leren en er veel meer verschillende manieren van leren bestaan, dan alleen in een klas zitten te luisteren.

Zij kozen een leer-actie-traject dat zij zelf vorm gaven en zelf stuurden. Zo had elke trainer een persoonlijk programma. Totaal dus zes stuks, precies op eigen leest geschoeid. “Nu eerst op zoek naar je zwakke punten” stelt leercoach Ton Biessels van Coachinsports. “Je wilt een betere trainer worden? Kies dan precies dát wat (dringend) om verbetering vraagt”. Via een ontleedkundige aanpak en met hulp van zelfkennis bouwden zij eigen programma; om dat vervolgens in de eigen praktijk uit te werken. Wanneer? Op de momenten die hen zelf het beste uitkwamen….

Leeracties uit de leer-actie-periode kunnen bijzonder zijn. Zo had trainer Dominik Vergoossen de keuze gemaakt het magere verdedigen van zijn team bij standaardsituaties aan te gaan pakken. “Dan kan mijn eigen kennis van deze materie wel een boost gebruiken”, concludeerde hij. Werken aan je eigen verbetering, hoe gemotiveerder kan een cursist zijn. “Ik had nooit kunnen denken dat ik nog eens gekluisterd zou zitten aan de buis, bij een tophandbalwedstrijd Spanje tegen Frankrijk (1/2 finale WK) op YouTube. Ik was verrast hoe de cirkelverdediging daar werd georganiseerd. Indrukwekkend en modelmatig, daardoor heel goed trainbaar. Een eyeopener! Wat vooral opviel was dat er met een enorme passie en overtuiging werd verdedigd t.o.v. hoe wij het doen. Ik legde daarop contact met een tophandbalclub in de regio, OCI-Lions, feitelijk ‘om de hoek’, in Sittard”. Met hoofdtrainer Monique Tijsterman maakte hij een afspraak om kennis uit te wisselen. “In elkaars keuken kijken, daar worden coaches beter van. Juist in de keukens van andere takken van sport.”

Deze wijze van leren, informeel en zelfgestuurd, lijkt een grote impact te hebben op de motivatie voor leren (Brookfield, 1984, Nelson & Cushion, 2006). Dit wordt bevestigd door een recente studie over de keuze die coaches maken als zij iets willen weten en/of leren: 93 % prefereert een informele setting waarin men andere coaches observeert,  kennis overneemt of zoekt, deze bespreekt en zelf vindt op websites, social media en YouTube (Stoszkowski & Collins, 2015).

Lees meer over ‘breder leren’ in De Voetbaltrainer 217, vanaf pagina 36.

Een ander interessant online artikel (Engels) over hoe coaches leren,staat hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.