Met Portugal kreeg het Europees kampioenschap 2016 weliswaar niet de meest spectaculaire winnaar, maar wel een waar de afgelopen decennia een solide basis is gelegd voor de allereerste winst op een eindronde ooit. Sinds 1996 stond Portugal, dat nog geen elf miljoen inwoners kent, elke keer op zijn minst in de kwartfinale van het EK. Een unieke prestatie, die niet los gezien kan worden van het belangrijkste Portugese exportproduct (en best bewaarde geheim) op voetbalgebied: tactische periodisering. Pepijn Lijnders, momenteel in dienst als assistent-trainer van Jürgen Klopp bij Liverpool FC, werd ermee besmet toen hij dagelijks samenwerkte met de geestelijk vader ervan.
Pepijn Lijnders:
“Vitor Frade is een genie, hij heeft me ontzettend veel geleerd. Bij Liverpool werk ik nu niet een-op-een met tactische periodisering, maar ik ben wel doordrenkt geraakt met de visie van Vitor Frade. Waar Wiel Coerver een voorloper was in het verbeteren van individuele techniek, staat Frade aan de basis van het ontwikkelen van een collectieve identiteit. Het wedstrijdmodel en spelidee zijn gerelateerd aan de ideeën van de coaches over de manier van spelen, aan de spelers, de cultuur van de club, de stad, het land en de relatie met de fans en de media. Het game model is als het ware met alles verbonden, en dient om de grootst mogelijke ontwikkeling te bewerkstelligen. Het vormt het uitgangspunt van waaruit ik start met plannen, met het voorbereiden van trainingen, waarbij ik de reflectie vanuit de laatste wedstrijden meeneem. Het doel ervan is het creëren van een specifieke manier van spelen: het ontwikkelen van een kwalitatief spelidee en -model en het tot uitvoering brengen. Daarbinnen is er ruimte om te groeien, om de complexiteit te verhogen. Het is cruciaal dat de coach een duidelijk spelidee heeft vastgesteld en
dat het op de juiste wijze wordt overgebracht op de spelers. Het spelidee geeft houvast in de principes die ik wil overbrengen en systematiseren, en in de manier waarop ik mijn elftal tegen de eerstvolgende tegenstander laat spelen om de wedstrijd te winnen. Tactische periodisering geeft me als coach houvast om al mijn ideeën over het spel middels duidelijke communicatie over te brengen op de spelers.
Hele artikel lezen? Word abonnee, meer informatie hierover vindt u hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.