Voetbalvoeding: Gezond verstand en variatie, versus de magie van de pil

| Paul Geerars | Trainersnieuws
Ideeën en meningen over (sport)voeding ontstaan sneller dan een veld bloemen in een voorjaar en verdwijnen sneller dan sneeuw voor de zon.
Want wat het ene jaar nog voor waarheid wordt aangenomen, is een jaar later alweer achterhaald. De Voetbaltrainer doet ook een poging de waarheid te achterhalen en spreekt met Edwin Goedhart en Naomi Brinkmans over dit thema. Beiden rekenen af met enkele mythes omtrent dit onderwerp en prediken vooral gezond verstand en genoeg variatie.
Drinkgedrag
Naomi Brinkmans: “Buiten trainingen en wedstrijden is het belangrijk verstandig om te gaan met voeding en drinken, maar ook tijdens een inspanning telt dat principe. Wat het drinkgedrag van spelers betreft valt er nog het nodige te verbeteren. Aan de ene kant heb je een groep spelers die gedurende de training te veel drinkt, met de kans om daarbij overgehydrateerd te raken. Tegelijkertijd is er een groep die, voorafgaand aan de training, juist veel te weinig drinkt. En dan, wanneer de training op zijn einde loopt, ineens heel veel gaat drinken omdat ze dorst hebben. Beide is in principe niet goed. Tijdens een training kun je gerust vocht tot je te nemen, maar doe dat wel met mate. En bovenal: vergeet de periode die aan de training voorafgaat niet. Dat er misvattingen bestaan over drinken tijdens een training, kan te maken hebben met het feit dat men denkt dat je prestatie vermindert zodra je meer dan twee procent vocht verliest. Maar volgens mij valt dat allemaal nog wel mee, want kijk maar naar een marathonloper. Die verliest veel meer dan dat.”
Hele artikel lezen? Word abonnee, meer informatie hierover vindt u hier.