Robbie Servais speelde op hoog amateurniveau in Nederland alvorens hij naar het verre oosten trok. Daar is de Limburger nu al jarenlang actief, eerst in Japan en inmiddels in Singapore. In dit artikel gaat Servais nader in op een belangrijk detail bij het aanvallen: het inspelen op het juiste been. Een fragment uit dit artikel:
Het juiste been
Robbie Servais:
“Als coachpunt bij oefeningen in De Voetbaltrainer zie ik vaak ‘inspelen op het juiste been’, maar wat ís het juiste been in concreto? Een ‘Japanse’ analyse: Wat het juiste been is, hangt af van de beoogde vervolgactie van de ontvanger. Dit is voor de hand liggend maar cruciaal.
Het betekent dat de passer niet zomaar de bal inlevert bij de ontvanger maar bij het passen een idee heeft van wat het vervolg gaat worden. Soms zelfs bepaalt de passer met de richting van de pass (en de balsnelheid) wat het vervolg moet worden omdat de ontvanger niet kan inschatten hoeveel ruimte en dus tijd hij heeft. Bij iedere pass dient de gever dus te weten wat het gewenste vervolg is en hiermee wordt hij verantwoordelijk voor dat vervolg. Hij dient dus vooruit te leren denken. De coach moet zorgen voor deze bewustwording bij de spelers. Hoe hoger het niveau dat nagestreefd wordt, hoe meer oog de speler moet hebben voor richting (op welk been), balsnelheid, spin en curve van de bal.”
Hele artikel lezen? Word abonnee, meer informatie hierover vindt u hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.