In De Voetbaltrainer 223 (februari 2017) openden we met de koploper in de Eerste Divisie, Maurice Steijn van VVV-Venlo. Hij vertelde onder meer over zijn werkwijze bij video-analyse.

Maurice Steijn: ‘Anders dan wat ik meestal in De Voetbaltrainer lees, laten wij de beelden in chronologische volgorde aan onze spelers zien. Dus niet gegroepeerd per teamfunctie. Op deze manier neem ik de spelers weer mee de wedstrijd in. Goede momenten worden dan vanzelf afgewisseld met minder goede momenten. En soms geef ik eens bewust geen commentaar bij een fragment en hoop ik dat een speler zelf wat opmerkt. Ook hier geldt weer: omdat we al langere tijd met elkaar samenwerken is er sprake van een veilige setting. We kunnen eerlijk en dus soms hard zijn, maar altijd om er als team beter van te worden. Wat ik van een specifieke situatie vind, kan afhangen van de betrokken speler. Een speler met uitmuntende passkwaliteiten wordt eerder aangesproken op een slechte pass dan een speler met andere kwaliteiten. Spelers kennen als geen ander elkaar sterke en minder sterke punten, dus we hoeven hier tijdens zo’n groepsbespreking niet geheimzinnig over te doen. Het laten zien van videobeelden is echt geïntegreerd in onze werkwijze. Een enkele keer wil ik dit onderdeel weleens bewust overslaan na een wedstrijd, bijvoorbeeld als het niet relevant is naar de volgende tegenstander die na een paar dagen alweer volgt. Wel bespreek ik dan meestal individueel wat beelden met spelers.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.