In De Voetbaltrainer 223 vertelt de Technisch Directeur van België, Chris Van Puyvelde, over de staat van het voetbal in zijn land. Wat zijn de gevolgen van het niet goed verlopen EK 2016? Voor welke uitdagingen staat de Belgische bond nu? Over de trainersopleidingen vertel Van Puyvelde: “Vanuit mijn functie heb ik een bepaalde invloed op de trainersopleiding. Volgens onze visie moet het opleiden van trainers steeds meer een verantwoordelijkheid van de clubs worden. We zijn nu volop bezig om dat in kaart te brengen. Feit is: je bent volledig afhankelijk van de kwaliteit van je lesgevers. Ik heb vaak angst dat we te veel professoren gaan maken. Je moet ervoor zorgen dat die mensen thuis zijn op het veld en niet enkel een mooie powerpointpresentatie kunnen maken. Dat is een reëel gevaar. Het is niet omdat je een fantastische theorie kunt verkopen, dat je voeling hebt met de praktijk. Als je voor de kinderen en jongvolwassenen staat, moet je kunnen inspireren, motiveren, communiceren, uitdagen en feedback geven. Een moderne coach is ook iemand die respect geeft en krijgt, die kan omgaan met multiculturele diversiteit.
Het belangrijkste speerpunt van de trainersopleiding is echter individualiseren. Trainers worden nog steeds te veel gezien als de grootste gemene deler. Dat is niet goed. Een goede trainer gaat vanuit zijn oefenvorm zijn coaching individualiseren. Ken je spelers! Als een trainer vroeger iets zei, moest iedereen dat aannemen. Die tijd is voorbij. Spelers stellen vragen bij iets dat hun wordt voorgeschoteld. De steeds veranderende omgeving maakt de mensen ook interactiever. Ook het fungehalte is niet onbelangrijk. Voetbal moet leuk blijven. Daarnaast werpen de maandelijkse vergaderingen van de Pro League met de TVJO’s heel wat vruchten af. We zetten structureel stappen vooruit, bijvoorbeeld op het vlak van licenties. Zo stuwen we het trainersniveau de hoogte in.
Lees het complete artikel in De Voetbaltrainer 223, te verkrijgen in de webshop.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.