Onlangs liep De Voetbaltrainer een week mee bij Be Quick 1887 om hoofdtrainer Mischa Visser van dichtbij aan het werk te zien. Op woensdagavond stond de voetbalconditionele training op het programma, die minutieus in elkaar werd gezet. Wat kun je doen om zo’n VCT optimaal weg te zetten? En waar moet je op letten?

De training startte met een Interval Shuttle Run Test (ISRT) tot stap 55 (sub-maximaal), waarbij de spelers hartslagmeters droegen. Uit de resultaten haalt Visser, mede op basis van het advies van enkele specialisten op dit gebied, hoe het herstel van zijn spelers er uitziet. Na de ISRT wandelt iedere speler vijf minuten over het veld, zonder een bal aan te raken of met een medespeler te praten. Na 15 seconden, 30 seconden, 1 minuut, 2 minuten, 3 minuten en 5 minuten wordt de hartslag van iedere speler gemonitord.

(Klik op de afbeelding om deze te vergroten.)

Op de afbeelding hierboven zijn de resultaten te vinden van een eerstejaars senior. Er is een duidelijke ontwikkeling te zien in vergelijking met twee maanden eerder: de speler haalt bij dezelfde inspanning een lagere hartslag en herstelt sneller. Visser: “Wij laten hem minder trainen dan andere spelers, omdat hij pas afgelopen zomer is doorgestroomd vanuit de jeugd. Uit deze grafiek komt naar voren dat meer trainen niet altijd beter is: hij heeft een duidelijke vooruitgang gerealiseerd. Op deze manier krijgt elke speler bij ons een individuele aanpak.”

Golfbewegingen

De spelers hielden de hartslagmeters ook gedurende de rest van de training om. Eerst werkten zij een pass- en trapvorm van viermaal twee minuten uit, om optimaal voorbereid aan de voetbalsprints te beginnen. Die voetbalsprints werden uitgevoerd in voetbalvormen met een bal en tegenstanders. Aansluitend werden kleine partijen gespeeld. Van een andere speler dan die uit de grafiek hierboven zijn hieronder de resultaten te zien van de gehele training.

(Klik op de afbeelding om deze te vergroten.)

Visser: “Opvallend is dat de arbeid van deze speler in de eerste serie van zes partijen lager ligt dan daarna. Omdat dit organisatorisch zo uitkwam, speelde hij in de eerste serie kleine partijtjes 2:2 op kleine goaltjes zonder keepers. Uit de evaluatie na afloop van de training kwam, zonder de gemeten hartslagen te hebben gezien, al dat dit niet ideaal was. Dit bleek dus ook uit de resultaten. Dit zet ons als staf aan het denken om voor de volgende keer een andere vorm te bedenken. In de tweede serie, op grote goals met keepers, werd de gewenste intensiteit beter benaderd.”

“Zijn herstelwaarden blijven ook gedurende deze laatste serie erg goed. Dit kan wijzen op een ‘onderprikkeling’ van de speler. Het kan zijn dat hij niet alles heeft gegeven binnen de partijvormen, maar ook dat de belasting voor hem niet uitdagend genoeg was. Het is een reële optie om deze speler de volgende keer aan de bovenkant te differentiëren.” Dat zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat hij na deze twee series van zes partijen nog een extra serie partijtjes speelt.

Uit de training van Be Quick 1887 blijkt hoe de uitslagen van hartslagmeters de ‘subjectieve’ bevindingen van de technische staf kunnen ondersteunen en aanvullen. Een beschrijving van de gehele trainingsweek bij de club, uitkomend in de Derde Divisie zondag, is te lezen in de nieuwe editie van ons vakblad, die op dinsdag 25 april op de deurmat ligt. In de Mediatheek verschijnen verschillende video’s over de werkwijze bij Be Quick 1887, onder meer van een liniebespreking met de aanvallers op basis van videobeelden, een warming-up op muziek en het meten van onderlinge afstanden in het veld met behulp van GPS.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.