Geboren in februari? Dan maak je meer kans op een voetbalcarrière dan wanneer je in november geboren wordt.

Geboortemaandeffect

Voetbal, volleybal, basketbal, handbal. In tal van sporten zien wetenschappers een geboortemaandeffect, waarbij de oudste talenten in de groep een grotere kans hebben op selectie in de topteams.

In een team zitten allemaal kinderen van bijvoorbeeld O13. De kinderen die vroeg in het jaar zijn geboren, zijn al 13, terwijl de kinderen die laat in het jaar zijn geboren net 12 zijn. Zo kan er een leeftijdsverschil zijn van bijna een jaar. Scouts selecteren vaak  oudere kinderen als talentvol, omdat zij groter en sterker zijn. Is dit nog steeds zo?

DeVoetbaltrainer ging op onderzoek uit en analyseerde de leeftijd van de 175 deelnemers aan een internationaal jeugdtoernooi voor spelers O-13. De deelnemende teams waren Ajax, Feyenoord, PSV, AZ, Bayer 04 Leverkusen, Zenit St. Petersburg, Anderlecht, Benfica  en Lille. Opvallend waren van de 175 talentvolle spelers 140 spelers (80%) geboren waren in de eerste helft van 2005. Slecht 35 spelers (20%) waren na 1 juli geboren.

Hoe kun je scouts bewustmaken van de leeftijdsverschillen?

Vaak krijgen scouts wel de geboortedata van de kinderen en denken zij daardoor het leeftijdsverschil te kunnen compenseren. Dat blijkt lastiger dan gedacht. Onderzoekers van de VU probeerden daarom iets nieuws: het rangschikken van de rugnummers op relatieve leeftijd. Daarom droegen de spelers hesjes met getallen over hun normale voetbaloutfit.

De onderzoekers lieten 25 scouts de jongetjes in het filmpje rangschikken op talent. Eén groep scouts kreeg geen verdere informatie over de kinderen, een andere groep zag de geboortedata van de kinderen op een blaadje en een derde groep hoorde dat de rugnummers op de hesjes overeenkwamen met de relatieve leeftijd van de kinderen. De nummer 1 was het oudst, de nummer 8 het jongst. In de groep scouts die wist dat de rugnummers correspondeerden met leeftijd bleek het verband tussen de leeftijd en de perceptie van talent verdwenen, schrijven de onderzoekers in het Journal of Sports Sciences. Onderzoeker Mann: ‘Wij hebben alleen laten zien dat de correlatie tussen leeftijd en ingeschat talent verdwijnt zodra de nummers overeenkomen met relatieve leeftijd.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *