Ron Jans trok onlangs, na vier hectische seizoenen, voor het laatst de deur achter zich dicht bij PEC Zwolle. Hoogtepunten waren het winnen van de KNVB Beker en Johan Cruijff Schaal en de zesde plek in de Eredivisie. Dit seizoen verliep het moeizamer en streed PEC Zwolle lange tijd tegen degradatie. Hoe ga je als trainer om met tegenslagen? Waarop leg je de nadruk en waarop juist niet? De Voetbaltrainer liep een week mee met Jans en tekende zijn verhaal op.

 ‘Voor de nabespreking van de 5-1 nederlaag tegen FC Groningen tekende ik een zogenaamde ganzenformatie op de flipover. Ik vroeg aan de spelers waarom ganzen volgens hen zo vliegen. De voorste geeft de richting aan en houdt de nummers twee en drie uit de wind. Zij houden op hun beurt weer de nummers vier en vijf uit de wind. Ze functioneren als een team en posities kunnen worden overgenomen als iemand bijvoorbeeld even meer achteraan wil vliegen.

Maar tegen FC Groningen opereerden we niet als team. Ik gaf aan dat ik die voorste van de formatie ben en dat ik dat graag wil zijn. Ik wil richting geven en het team bij de hand nemen. In Groningen werden we echter afgetroefd. We winnen als team en we verliezen als team, dus na de wedstrijd tegen FC Groningen heb ik de spelers niet uitgekafferd, maar duidelijk gemaakt dat we elkaar juist in deze fase keihard nodig hebben.’

Jans voerde wel twee wijzigingen door in het basiselftal voor de volgende wedstrijd tegen Heracles Almelo. ‘Maar als je te veel veranderingen doorvoert, krijg je verschrikkelijk veel onzekerheden in de ploeg. Dat geldt ook voor de onderlinge concurrentie. Als je continu wisselt in de spelers die je opstelt en in je speelwijze, dan weten spelers op een gegeven moment niet meer wat ze moeten doen. Ze gaan twijfelen, worden nog angstiger om verkeerde dingen te doen in het veld. Bij de minste of geringste tegenslag zakt het elftal dan wéér in elkaar. Dus ook bij tegenslag moet je volgens mij vastigheid en vertrouwen houden. Daarom heb ik niet veel veranderd.’

Los van het veranderen van de opstelling na een forse nederlaag probeert Jans zijn spelers bij belangrijke beslissingen te betrekken. ‘Het creëren van draagvlak voor je beslissingen is erg belangrijk. Dat probeer ik onder andere te krijgen door belangrijke beslissingen te overleggen met de aanvoerders: Kevin Begois, Mustafa Saymak, Dirk Marcellis en Bram van Polen. Als je verregaande beslissingen neemt, moet je dat communiceren en openstaan voor feedback van anderen.

Ik moet niet de enige zijn die iets vindt. De beslissingen worden genomen en gesteund, zo zit leidinggeven volgens mij in elkaar. Dat je communiceert met je spelers. Bram is aanvoerder, dat is duidelijk. Mustafa komt uit de eigen jeugdopleiding en vertegenwoordigt de jongere spelers in de selectie. Dirk is ook heel sterk en belangrijk in de groep. En Kevin is de senior. Daar kan ik goed mee klankborden. Bovendien wordt er naar alle vier goed geluisterd in de groep. Dat vind ik ook belangrijk.’

In De Voetbaltrainer 226 is het gehele interview met Ron Jans te lezen over ‘overeind blijven in moeilijke tijden’. In de Mediatheek van De Voetbaltrainer is veel beeldmateriaal te vinden van de week waarin we bij PEC Zwolle te gast waren. En verschillende oefenvormen van Ron Jans zijn uitgewerkt in de TrainingsPlanner, die ruim 800 vormen en veel compleet uitgewerkte trainingen bevat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.