Al 35 jaar wordt in het vakblad van De Voetbaltrainer aandacht besteed aan alle aspecten van het trainersvak. Maar sinds enkele jaren zijn we ook online erg actief. Zo verschenen er de afgelopen maanden veel artikelen op onze website die interessant kunnen zijn voor trainers van alle niveaus. Hieronder vind je een overzicht van die artikelen, gerubriceerd op onderwerp.
Spelprincipes – van oudsher wordt voetbaltactiek vaak bekeken vanuit formaties en patronen, maar steeds meer trainers werken tegenwoordig vanuit spelprincipes: algemene uitgangspunten waaraan de speelwijze wordt opgehangen. Welke voordelen bieden spelprincipes?
Verkleinen partijspel – er zijn maar weinig trainers die elke training beschikken over 22 spelers. En dan nog kan het een logische keuze zijn kleinere partijen te spelen. Hoe zorg je ondanks de kleinere aantallen toch voor een goede transfer naar de 11:11?
Samenwerking defensie – een verdediging heeft als taak op te sluiten om de afstand tot het middenveld te verkleinen, maar ook om de ruimte erachter te bespelen. Wat is belangrijk bij het op- en terugsluiten door de defensie?
Zoneverdediging – veel Nederlandse teams gaan uit van mandekking: iedere speler dekt een tegenstander. Maar in het buitenland hanteren steeds meer teams zoneverdediging. Wat zijn hiervan de belangrijkste voordelen?
Kijkgedrag – over het algemeen wordt er veel aandacht besteed aan ‘goed zichtbare’ voetbalacties, zoals de aanname en de pass. Een belangrijke voorwaarde daarvoor is overzicht, dat kan worden verkregen door goed kijkgedrag. Hoe verbeter je dit bij spelers?
Leren winnen – iedere trainer beschikt graag over spelers met winnaarsmentaliteit. Van nature heeft de een dit meer dan de ander, maar voor een belangrijk gedeelte is het ook te verbeteren. Hoe kun je spelers hierin tijdens trainingen ontwikkelen?
Centrum Juventus – een van de beste defensies van onze planeet is die van Juventus. Chiellini, Bonucci en Barzagli lieten ook dit seizoen weer zien geweldig samen te werken. Wat doen zij precies en wat maakt ze zo sterk?
Speelwijze Chelsea – In zijn eerste jaar bij Chelsea pakte Antonio Conte direct de landstitel. In een 1:3:4:3-formatie, met een vlak middenveld, waren de Londenaren bijna onverslaanbaar. Welke accenten legde Conte binnen deze formatie?
Verdedigen in 1:4:4:2 – steeds meer Nederlandse profteams verdedigen in 1:4:4:2, meestal met de 9 en 10 naast elkaar en daarachter een lijn van vier spelers. Wat is belangrijk bij het verdedigen binnen deze formatie?
Guardiola en Messi – Het mooiste voetbal aller tijden werd misschien wel gespeeld in de gezamenlijke tijd van Pep Guardiola en Lionel Messi. Wat deed de Spaanse trainer om zijn sterspeler optimaal te laten functioneren? Hierover vertelt hij tijdens een lezing.
Opbouwen tegen 1:4:4:2 – nu steeds meer teams verdedigen in een vlakke 1:4:4:2, is het belangrijk om aandacht te besteden aan manieren om hiertegen op te bouwen. Welke zes patronen kun je spelen om de verdediging bloot te leggen?
Back en buitenspeler – twee spelers die veel met elkaar te maken hebben aan de zijkant, zijn de back en de buitenspeler. Wat is er belangrijk bij hun samenwerking en welke patronen kun je ze als trainer leren hanteren?
Bovenstaande online artikelen zijn slechts het topje van de ijsberg. In ons vakblad lees je eens in de zes weken 84 pagina’s vol interessante informatie voor voetbaltrainers: interviews met toptrainers, redactionele stukken, vernieuwende oefenstof, enzovoort, voor jeugd- én seniorentrainers. Je kunt een abonnement nemen via deze link.