Blessurepreventie: omgaan met spelers in de groeispurt

| Marco van der Heide | Trainersnieuws

Iedereen die jeugdspelers tussen de twaalf en vijftien jaar oud traint, krijgt ermee te maken: spelers die in de groeispurt zitten. Wat doet dit met de blessuregevoeligheid van deze spelers? Hoe kun je hier qua trainingsintensiteit op inspelen? En hoe weet je al van tevoren wanneer de groeispurt eraan komt, zodat je ook preventief kunt handelen?

Bewegingswetenschapper Alien van der Sluis deed onderzoek naar de risicofactoren voor blessures bij talentvolle voetballers bij het Centrum voor Bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG. De belangrijkste conclusie: in het jaar dat spelers hun toppunt van groei beleven, ook wel Peak Height Velocity (PHV) genoemd, treden significant meer blessures op. Een aantal tips om hier als trainer goed mee om te gaan:

  1. Realiseer je dat er een verschil bestaat tussen de chronologische leeftijd (kalenderleeftijd) van spelers en hun biologische leeftijd. Die lopen niet parallel. Twee spelers kunnen net zo oud zijn, terwijl de een al veel verder is in zijn fysieke ontwikkeling dan de ander.
  2. Bepaal het toppunt van de groei (PHV) door beenlengte, zittende lengte, leeftijd, lichaamsgewicht en lichaamslengte te meten. Via deze link kunnen alle gegevens worden ingevuld, waarna de PHV wordt berekend.
  3. Alien van der Sluis ontdekte dat een half jaar vóór en een half jaar ná de PHV de kans op blessures groter is. Weet je het verwachte toppunt van de groei van een speler, dan kun je daar dus al preventief rekening mee houden in het half jaar ervoor. Door meerdere metingen uit te voeren, wordt de inschatting van de PHV betrouwbaarder.
  4. Houd spelers in de groeispurt vaker aan de kant, of splits af en toe de groepen: aan de ene kant de spelers die in de groeispurt zitten, aan de andere kant spelers voor wie dit niet geldt. De ene groep speelt bijvoorbeeld 6:2, de andere 5:3 (zie de afbeelding bovenaan).
  5. Dit is slechts de kern, je leest het volledige stuk over omgaan met spelers in de groeispurt in De Voetbaltrainer 227, los te bestellen via deze link. In De Voetbaltrainer 220 vertelde Wouter Frencken, in dienst van FC Groningen, al uitgebreid over het omgaan met spelers van een verschillende biologische leeftijd.
Gerelateerd
Trainersnieuws

Andries Jonker: ‘In 1:3:5:2 de meeste creativiteit op het veld’

Trainersnieuws

Marijn Beuker: Creëren en implementeren van een visie

Trainersnieuws

Thomas Ruesink: Opleiden in de Onderbouw