Tijdens het Football Analytics and Performance Summit, dat donderdag en vrijdag werd gehouden in Amsterdam, vertelde Håkan Ericson, die de afgelopen jaren bondscoach was van Zweden onder 21, over zijn werkwijze. Hij ging specifiek in op de manier waarop zijn team in 2015 de Europese titel pakte. Enkele lessen van de Zweedse succescoach.

Scenario’s

‘Voorafgaand aan het toernooi hadden we acht ‘bijzondere’ scenario’s doorgenomen. Omdat je met een nationale selectie weinig tijd hebt om goed te trainen, kozen we ervoor elk scenario eenmaal goed door te nemen. Een van die scenario’s was een vroege achterstand én rode kaart.

Dit overkwam ons al in de eerste wedstrijd tegen het sterke Italië, na 25 minuten. Een groot voordeel is dan dat je al besproken hebt en getraind hebt op wat je dan met z’n allen doet. We veranderden van 4-4-2 naar 4-3-2 waarbij we het centrum van het veld dicht wilden houden. Onze backs met veel loopvermogen bestreken de gehele vleugel.

In de rust, toen het nog steeds 1-0 voor Italië was, kon ik hier verder op ingaan. We zetten de puntjes op de i qua tactiek. En ik gaf de spelers mee dat wij een psychologisch voordeel hadden. Alles wat we goed zouden doen, zou voor de trotse Italianen als een vernedering voelen. Elke kans die we kregen en elke fase van langer balbezit.

In de tweede helft maakten we al snel de 1-1. Door wat te provoceren lokten we een Italiaan uit de tent, die zijn tweede geel kreeg. En in de slotfase wonnen we de wedstrijd zelfs vanuit een strafschop. Een fantastische prestatie, met aan de basis de keuze om voorafgaand aan de eerste wedstrijd acht scenario’s door te nemen en erop te trainen.’

Strafschoppen

‘De dag voor de finale tegen Portugal stelden we een lijst samen met veertien spelers, die we rangschikten op kwaliteit in het nemen van strafschoppen. Mocht de wedstrijd beslist gaan worden op strafschoppen, dan hadden wij ons huiswerk gedaan. Vervolgens vroeg ik iedere speler op de lijst om, vlak voor het slapen gaan, alvast een hoek te kiezen en te visualiseren hoe hij de bal trapt en hoe deze in het doel vliegt.

Tijdens de finale werd er in 120 minuten voetbal niet gescoord, dus kwamen er strafschoppen. Vanaf dat moment voelden de spelers al dat ze een psychologisch voordeel hadden. Zij waren hierop voorbereid, hadden dit scenario al in hun hoofd doorgenomen. Ze wisten de volgorde van schieten, plus de hoek waarvoor ze gingen kiezen.

Uiteindelijk wonnen we de strafschoppenserie, ondanks één gemiste penalty, van een speler die toch twijfelde in zijn aanloop. Met Zweden onder 21 waren we Europees kampioen! In de kwalificatie hadden we Frankrijk uitgeschakeld en tijdens het toernooi kwamen we Italië, Engeland, Portugal, Denemarken en nogmaals Portugal tegen. Een geweldige prestatie!’

Na afloop spraken we Håkan Ericson nog uitgebreid over zijn werk bij Jong Zweden. Dit interview, gecombineerd met de belangrijkste lessen uit zijn presentatie, lees je binnenkort in ons vakblad. Daarin vind je iedere zes weken interviews met toptrainers, vernieuwende oefenstof en redactionele artikelen over de nieuwste ontwikkelingen voor voetbaltrainers. Je kunt je abonneren via onze website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.