De Voetbaltrainer #229 | special vrouwen- en meidenvoetbal

Jullie voetbalclub is actief op het gebied van vrouwen- en meidenvoetbal. Daarom heeft de redactie van De Voetbaltrainer speciaal voor jullie de volledige uitgave van het nieuwe nummer van De Voetbaltrainer nr #229 – special vrouwen- en meidenvoetbal als eBook (pdf.file) samengesteld. 

Terugblik EK vrouwenvoetbal 2017

Na het interview met Sarina Wiegman, bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal, over de voorbereiding op het EK 2017 (nummer # 227 van De Voetbaltrainer) spraken we af terug te blikken in een vervolgverhaal over de prestaties op het eindtoernooi in eigen land. Deze afspraak liet ‘iets’ langer op zich wachten, want na het enorme EK-succes werd de staf en spelersgroep van de Oranje Leeuwinnen wekenlang geleefd vanwege alle festiviteiten.

Tevens besloten we ondertussen in samenwerking met de KNVB een complete special over vrouwen- en meidenvoetbal uit te brengen. Logischerwijs laten we hierbij de complete technische staf aan het woord. Het team achter het team heeft zichtbaar blijk gegeven van deskundigheid, professionaliteit én een flinke ambitie die zich vooral uitte in een werklust die ervoor zorgde dat verrast worden tijdens de wedstrijden vrijwel werd uitgesloten.

Vergelijking met WK 2014 onder Louis van Gaal

Het deed ons denken aan het WK 2014 in Brazilië, waarin het andere Oranje ook een soort onoverwinnelijkheid uitstraalde dankzij de minutieuze voorbereiding onder leiding van Louis van Gaal. Toen plaatsten we onder meer de term ‘meesterwerk’ op de voorpagina van het vakblad De Voetbaltrainer. Een vergelijkbaar huzarenstukje is afgelopen zomer gepresteerd onder leiding van bondscoach Wiegman. Drie jaar geleden werd het brons met een gouden randje, nu werd het massief goud. Een topprestatie van de Oranje Leeuwinnen onder Wiegman.

Van landskampioen Ajax tot Leeuwarder meidenteam

Om een beter beeld te krijgen hebben we het thema van vrouwen- en meidenvoetbal in de breedste zin van het woord willen belichten in deze special. Van landskampioen Ajax, waarvan hieronder een oefening van Benno Nihom, via andere artikelen naar een enthousiaste club in Friesland (Meidenteam van de Leeuwarder Zwaluwen).

Oefening van Benno Nihom (Ajax vrouwen)

In dit themanummer komt Benno Nihom uitgebreid aan het woord. Hij is dit seizoen voor het eerst hoofdverantwoordelijk voor de vrouwen van Ajax. De jonge oefenmeester (30) was vijf jaar assistent van Ed Engelkes en drukt nu zijn eigen stempel op de ploeg. De tegenstanders van landskampioen Ajax proberen veelal het team te kloppen in de omschakeling en spelen gegroepeerd en compact. Onderstaande oefening de Piramide is een positie-/partijspel zoals toegepast door Nihom.

Oefening: de piramide (positie-/partijspel)

Toelichting bij  de oefening ‘de piramide’, zoals uitgewerkt door Benno Nihom

Doel van deze oefening is het verbeteren van het uitspelen van een overtalsituatie naar het doel van de tegenstander. Dit met als beoogd resultaat het maken van de juiste keuzes in het aanvalsspel en het maken van doelpunten. Bekijk de volledige oefening ‘de piramide’, deze is afkomstig uit de TrainingsPlanner.

De Voetbaltrainer #229, gratis download

Jullie vereniging is actief op het gebied van vrouwen- en/of meidenvoetbal. Daarom hebben we speciaal voor jullie de volledige uitgave van het nieuwe nummer van De Voetbaltrainer nr #229 – special vrouwen- en meidenvoetbal als eBook (pdf.file) samengesteld. Dit eBook (pdf.file) inclusief katern De Jeugdvoetbaltrainer is speciaal voor jullie vereniging gratis te downloaden. De Voetbaltrainer nr. #229, oktober/novembernummer, 84 pagina’s, 

Meer oefeningen voor jullie vrouwen- of meidenteams?

Dan staan deze wellicht in de TrainingsPlanner voor clubs. Deze online TrainingsPlanner is speciaal ontwikkeld voor voetbalverenigingen en is een goede tool om meer structuur en continuïteit aan te brengen in het (jeugd) beleid. De TrainingsPlanner bevat 650+ complete trainingen en 1000+ goede oefeningen, stuk voor stuk samengesteld door experts. Zelf het gemak van een online tool ervaren? Vraag dan vrijblijvend een 30- daagse proefversie aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.