Als trainer maak je het voetbaltechnische en -tactische aspect bij voorkeur leidend in je training, maar je wilt spelers ook zo fit mogelijk krijgen. Hoe kun je ervoor zorgen dat je voetbalconditionele aspecten zo goed mogelijk in je training integreert? Jelmer Siemons (oud-sc Heerenveen, nu Start2Move) geeft hiervoor zes tips.

Tip 1: Maak een sprint zoveel mogelijk voetbalgericht

‘Van punt A naar punt B sprinten is heel geïsoleerd. Een eerste stap kan zijn om twee spelers tegen elkaar te laten sprinten. Je kunt spelers ook beter laten reageren op iets visueels (hand naar beneden) dan op een geluid (fluitje). En in de wedstrijd moeten spelers na een sprint vaak afremmen, dus dat kan ook aan de sprint worden toegevoegd.’

Tip 2: Vraag je spelers om na een training hun vermoeidheidsniveau te beoordelen met een cijfer

‘Niet alleen objectieve kenmerken tellen, ook de subjectieve zijn van belang. Als je gewoon aan je spelers vraagt hoe het met ze gaat, krijg je vaak ‘goed’ als antwoord. Daar kan je weinig mee. Een hoog cijfer de dag voor de wedstrijd is bijvoorbeeld een indicatie dat de trainingsintensiteit te hoog ligt.’

Tip 3: Pas de fysieke training aan wedstrijden en voetbaltrainingen aan, niet andersom/

‘Het gebeurt nog vaak dat een fitnesscoach het conditionele aspect bekijkt vanuit zijn eigen perspectief en dat dit haaks staat op de periodisering die de voetbaltrainer heeft uitgetekend. Eerst dient het schema met voetbaltraining te worden bepaald, daarna moet je kijken hoe je het fysieke werk daarin kunt integreren. En zeker niet andersom.’

Tip 4: Zorg voor differentiatie en personaliseer

‘Hoe reageren spelers op trainingsprikkels? Ook dat moet je als trainer individueel bekijken. Vaak worden trainingsoefeningen in herhalingssets gegeven. Het kan gebeuren dat sommige spelers na een aantal herhalingen in rust een steeds hogere hartslag gaan vertonen. Dat kan wijzen op vermoeidheid. Je kan als ‘oplossing’ oefeningen aanbieden op drie niveaus.’

Tip 5: Integreer vermogen en kracht in voetbalspecifieke oefeningen

‘Je moet je fysieke trainingen zo voetbalgerelateerd mogelijk maken. Een voetballer heeft niets aan kracht op zich. Dikke biceps of stevige bovenbenen leiden niet automatisch tot een betere voetbalprestatie. Spelers moeten hun kracht kunnen gebruiken in een voetbalactie op het veld.’

Tip 6: Maak van core stability een vast item in de trainingsweek

‘Het is een aanrader om bijvoorbeeld stabiliteitsoefeningen te integreren in je warming-up. Daardoor spaar je ook heel wat tijd uit. Probeer statische en geïsoleerde oefeningen te vermijden.’

In het oorspronkelijke artikel in De Voetbaltrainer 230 (hier los te bestellen) worden nog vijf tips genoemd en worden de bovenstaande zes tips verder uitgewerkt. Wil je je abonneren op ons vakblad en elke zes weken 84 pagina’s vol vakinformatie op de mat krijgen? Dat kan via deze link.

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.